Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων την Τρίτη ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές χαμηλώνουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του έτους.

Γερμανία: Διακοπή χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος «Η Πατρίδα»

Μια σημαντική μειοψηφία οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, 38 από τους 85 (45%), δήλωσε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα γίνει τον Ιούνιο. 21 είπαν ότι θα γίνει τον Απρίλιο και 23 προέβλεψαν ότι θα γίνει το τρίτο τρίμηνο ή αργότερα.

Οι εκτιμήσεις

Ενώ δεν αναμένεται καμία κίνηση στα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, οι αγορές χρήματος τιμολογούν μια πολύ μικρή πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) τον Μάρτιο και περίπου 65% τον Απρίλιο.

Οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 135 μ.β. έως το τέλος του έτους από 145 μ.β. πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Davide Oneglia, οικονομολόγο της TS Lombard «η ανησυχία για τους μισθούς και οι κίνδυνοι εμπορικών συμφορήσεων (λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή) ενισχύουν την “απαισιοδοξία” των γερακιών της ΕΚΤ για την προσφορά».

Τα γερμανικά ομόλογα

Παράλληλα οι αγορές αναμένουν τον σύνθετο δείκτη διευθυντών προμηθειών (PMI) της HCOB, ο οποίος θα δημοσιευθεί την Τετάρτη. Καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας.

Έρευνα της ΕΚΤ την Τρίτη έδειξε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν μια μικρή ανάκαμψη της ζήτησης για ενυπόθηκα δάνεια και δάνεια προς επιχειρήσεις στις αρχές του έτους, καθώς η ύφεση του δανεισμού δείχνει τα πρώτα σημάδια μετριασμού.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,338%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου. Βρισκόταν πάνω από 40 μ.β. υψηλότερα από το χαμηλότερο σημείο της στο τέλος του 2023, όταν οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το 2024.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής, αυξήθηκε κατά 1,5 μ.β. στο 2,706%. Ήταν περίπου 35 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2023, που είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Εν αναμονή της Λαγκάρντ

«Οι βραχυπρόθεσμες αποτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται φιλόδοξες κατά την άποψή μας και πιθανότατα πρέπει να διορθωθούν περαιτέρω, αλλά η αγορά ίσως θελήσει να λάβει νέα ώθηση από την (πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν) Λαγκάρντ πριν από το επόμενο βήμα αποκλιμάκωσης» δήλωσε ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 2024, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η άνοδος των αποδόσεων το 2024 συνάδει με το ότι οι επενδυτές κλείνουν τις short θέσεις τους πριν από το τέλος του έτους και ανοίγουν νέες τις πρώτες εβδομάδες του 2024.

Η Ιταλία

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7,5 μονάδες βάσης στο 3,915%, με τη διαφορά μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών αποδόσεων να διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.

Τα ομόλογα της περιφέρειας εξακολουθούν να επωφελούνται από τη σταθερή ζήτηση των επενδυτών που επιθυμούν να κλειδώσουν τις αυξημένες αποδόσεις, οι οποίες θα πρέπει να μειωθούν μόλις η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.