Με φόντο την ανησυχία ότι πιθανόν το ράλι στα ομόλογα που σημειώθηκε στο τέλος του έτους με την προσδοκία μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας εμπεριείχε υπερβολή δόση αισιοδοξίας, οι επενδυτές αρχίζουν να κάνουν στροφή προς τα μετρητά.

Όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα της Bank of America, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, οι τοποθετήσεις σε ομόλογα έχουν υποχωρήσει 17 ποσοστιαίες μονάδες από την ίδια περίοδο τον περασμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, τα χρήματα που επενδύθηκαν σε άλλους τομείς της χρηματαγοράς αυξήθηκαν κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Γερμανία: Σε υψηλό ενάμισι μήνα οι αποδόσεις των ομολόγων

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τώρα είναι η στιγμή να βγάλει κανείς χρήματα από τα ομόλογα. Δεδομένου, λένε οι γνώστες, ότι βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι τόσο υψηλά σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποδόσεις, ένα ομόλογο της κατηγορίας σκουπιδιών δεν δίνει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ένα γραμμάτιο του Δημοσίου.

Επιπλέον, και οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών προειδοποιούν ότι οι αγορές είναι υπερβολικά σίγουρες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι κοντά.

Πιο επιφυλακτικοί για τα επιτόκια

Ήδη οι traders μετριάζουν σε γενικές γραμμές τα στοιχήματα για τον αριθμό των μειώσεων επιτοκίων που περιμένουν μέσα στον χρόνο.

«Αυτός είναι ένας μήνας για να πουλήσετε τον κίνδυνο σε ένα ράλι αντί να τον κυνηγήσετε επιθετικά», δήλωσε στο Bloomberg ο Άνταμ Ντάρλινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων ομολόγων υψηλής απόδοσης στη Jupiter Fund Management, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που αυξάνουν την έκθεσή τους μετρητά. «Αν τα δεδομένα υποδεικνύουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ήπια προσγείωση, θα επικρατήσει μεγάλος πανικός στην αγορά», προειδοποίησε χωρίς περιστροφές.

Για ανθρώπους της αγοράς όπως ο Ντάρλινγκ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογήσουν την κατοχή ομολόγων που μπορεί να υποχωρήσουν εάν τα επιτόκια δεν πέσουν όσο αναμενόταν ή αν αρχίσουν να εντείνονται οι φόβοι για ύφεση.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, με κορυφαία αυτήν την στιγμή την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας τις προοπτικές για νομισματική χαλάρωση.

Οι traders τιμολογούν επί του παρόντος περισσότερες από πέντε μειώσεις 25 μονάδων βάσης φέτος στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ και περισσότερες από τέσσερις από την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η χαλάρωση είναι πιθανή το καλοκαίρι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προειδοποίησε ότι τα επιθετικά στοιχήματα «δεν βοηθούν την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Η Allspring Global Investments είναι μεταξύ των διαχειριστών χρημάτων που εξακολουθούν να βλέπουν μια ευκαιρία στα ομόλογα, επειδή οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε η Henrietta Pacquement, επικεφαλής παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος και βιωσιμότητας της εταιρείας. Ωστόσο, θα μπορούσε να εξακολουθήσει να υπάρχει πίεση για το χρέος φέτος, πρόσθεσε.

«Θα ήμασταν έκπληκτοι αν δεν είχαμε τουλάχιστον ένα εκτεταμένο selloff φέτος», δήλωσε ο Ντάρλινγκ. «Το οικονομικό περιβάλλον είναι τόσο ασταθές που θα μπορούσαμε να έχουμε ξεπούλημα έστω και για την ελάχιστη κακή είδηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%