Η παραγωγή ουρανίου στο Cigar Lake του Καναδά είναι γνωστή για την υψηλότερη ποιότητα αυτού του σπάνιου μετάλλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 2014, από την περιοχή αυτή έχουν εξορυχτεί 105 εκατομμύρια λίβρες του ραδιενεργού μετάλλου, που απαντάται φυσικά στη Γη. Είναι το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον πλανήτη.

Για παράδειγμα, μια ποσότητα καυσίμου ουρανίου μεγέθους αυγού μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όσο 88 τόνοι άνθρακα.

Δεδομένων των τεράστιων κοιτασμάτων ουρανίου του, ο Καναδάς έχει παράγει το περισσότερο ουράνιο παγκοσμίως από το 1945.

Στον γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η σωρευτική παραγωγή ουρανίου ανά χώρα στη σύγχρονη ιστορία, με δεδομένα από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (WNA).

Ουράνιο: Συγκρούσεις και αύξηση της ζήτησης εκτόξευσαν την τιμή του

Αθροιστικά ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 29% της παγκόσμιας παραγωγής, έχοντας εξορύξει 932.000 τόνους τις τελευταίες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 1991, η ΕΣΣΔ περιλάμβανε την παραγωγή ουρανίου της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Ουκρανίας και άλλων δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ εξόρυξε πάνω από 377.000 τόνους ουρανίου για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών αντιδραστήρων και ναυτικού καυσίμου.

Εκτίναξη παραγωγής από το 1960

Λόγω της ζήτησης από πυρηνικούς αντιδραστήρες, η παραγωγή ουρανίου αυξήθηκε απότομα από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Ως αποτέλεσμα είχαμε την κατασκευή της πρώτης γενιάς πυρηνικών σταθμών. Σήμερα λειτουργούν περίπου 436 πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ουράνιο έχει προσελκύσει την αυξημένη προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου του ρόλου του στα πυρηνικά όπλα. Η Ουκρανία διέθετε 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες εξαρτώμενους από ουράνιο προερχόμενο από τη Ρωσία, αλλά η χώρα υπέγραψε άμεσα συμφωνία με τον Καναδά λόγω της έκθεσής της στην κρίση.

Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, ομοίως και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Φινλανδία βρέθηκαν σε κίνδυνο, καθώς οι ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες τους βασίζονταν στην τεχνογνωσία των ρωσικών εταιρειών.

Ενώ το ουράνιο χρησιμοποιείται για αμυντικούς σκοπούς, παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στο χαμηλό του αποτύπωμα άνθρακα. Στις ΗΠΑ, περίπου το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτείται από πυρηνικούς σταθμούς και περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή