Λίστα με επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή με βάση την αξιολόγηση των καταγγελιών που έχουν υποβάλει οι πολίτες καταρτίζει η ΑΑΔΕ και ετοιμάζει στοχευμένους φορο-ελέγχους για τον εντοπισμό παραβάσεων.

ΑΑΔΕ: «Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή, «μαϊμού» αποδείξεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι συνολικά ανέρχονται σε 158.939.

Οι καταγγελίες και πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες προχωρούν σε εξπρές βαθμολόγηση των επώνυμων η ανώνυμων καταγγελιών με την εφαρμογή αυτόματου συστήματος κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ανάλογα με τα αποτελέσματα επιλέγουν τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις καταγγελίες των πολιτών για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή Appodixi στα κινητά τηλέφωνα έχει συμβάλλει σημαντικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με αποδείξεις που εκδίδονται από παραποιημένες ταμειακές μηχανές.  Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο επέκτασης της χρηματικής επιβράβευσης έως 3.000 ευρώ που προβλέπεται για το Appodixi και στους πολίτες που καταγγέλλουν φοροδιαφυγή μέσω της πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

–        Στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών από τις οποίες οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να καταγγέλλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα κρούσματα που σχετίζονται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και παραβάσεις.

–        Μέσω της εφαρμογής “Appodixi”  έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι  ανώνυμες.

Χρηματική αμοιβή

Οι επώνυμες καταγγελίες πολιτών για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου  επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.  Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Μέχρι στιγμής την εφαρμογή «Αppodixi» έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax