Άγαλμα θα του χτίσουν οι νυν και οι επερχόμενες γενιές κτηματομεσιτών, εργολάβων και αρχόντων μας, εθνικών και τοπικών, του κύριου Σκυλακάκη για τoν νόμο που ετοιμάζει περί «εκτός σχεδίου δόμησης», στην οποία προσπάθησε να βάλει φραγμό το Συμβούλιο της Επικρατείας κλείνοντας τρύπες που είχαν ανοίξει παλιότερα κτηματομεσίτες, άρχοντες και εργολάβοι.
Αντί, σαν γνήσιος φιλελεύθερος περί τα οικονομικά που τον κατηγορούν οι αντίπαλοι του ότι είναι, να πει στους εργολάβους που αξιοποίησαν τις τρύπες για να μετατρέψουν νησιωτικά χωράφια σε ακριβά οικόπεδα, «λυπάμαι αλλά χάσατε· συμβαίνει ενίοτε αυτό με τις επενδύσεις», προσπαθεί αφενός να εμποδίσει τη χασούρα τους ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιος με τις κερδοσκοπικές τάξεις, αφετέρου να δημιουργήσει αυτό που βάφτισε «τριπλό κόφτη» στο Βήμα (21/1/24).
Πρόκειται στη πραγματικότητα για ό,τι αγαπούν περισσότερο οι τρεις κατηγορίες που θα του χτίσουν άγαλμα: πεδίο συναλλαγών και διαπραγματεύσεων.
Διότι –πλην του ότι επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση– όλα θα είναι ασαφή: π.χ. θα θεσπιστεί «οικονομικό αντικίνητρο» το οποίο «θα συνδέεται με την αντικειμενική αξία των κτισμάτων –όχι των οικοπέδων– και με κριτήρια όπως το μέγεθος της επιβάρυνσης κάθε περιοχής από την εκτός σχεδίου δόμηση».
Πώς θα εκτιμάται η αντικειμενική αξία κτιρίων τα οποία (εξ ορισμού) θα κτίζονται εκτός περιοχών όπου υπάρχουν «αντικειμενικές αξίες»;
Θα δηλώνει ο εργολάβος αν το ταβάνι είναι από μαόνι ή σουηδικό ξύλο;Τι ποιότητα μάρμαρο θα βάλει στη βεράντα;
Πώς θα υπολογιστεί σε χρήμα το «μέγεθος επιβάρυνσης κάθε περιοχής» από το νέο κτίσμα;
Υπουργικές αποφάσεις θα τα ρυθμίζουν αυτά, οι οποίες θα αλλάζουν κατά το δοκούν, κατά τες πιέσεις ενδιαφερομένων και ανάλογα με τες δοσοληψίες κτηματομεσιτών, εργολάβων, εθνικών και τοπικών αρχόντων.
Άλλος «κόφτης»;
Να βλέπουν τα χωράφια που θα γίνουν οικόπεδα σε «κοινόχρηστη οδό» και «κοινόχρηστος» χαρακτηρίζεται κάθε δρόμος που συνδέεται ακόμη και με «εγκαταλελειμμένα τμήματα δημόσιων δρόμων» αρκεί, π.χ. «να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια Αρχή ή Οργανισμό».
Ήτοι, αρκεί –μετά από κατάλληλη διαπραγμάτευση– να βρεθεί βολικός αρμόδιος να βεβαιώσει ότι ο δήμος, η ΔΕΗ ή η ΜΟΜΑ που νοσταλγούσε ο Πάνος Καμμένος είχε ρίξει χαλίκι προ ετών αμνημονεύτων.
Πόσοι ιδιοκτήτες φωτογραφίζονται με τέτοιες διατάξεις; Πόσοι άλλοι θα ισχυριστούν ότι μοιάζουν με τη φωτογραφία; Ποιος θα αποφασίσει ποιοι και πόσο μοιάζουν;
Φυσικά, ο νόμος θα έχει μεταβατικές διατάξεις για να μην αδικηθούν οι επενδυτές που ήδη είχαν διεισδύσει στις τρύπες που έκλεισε το ΣτΕ, τους απαλλάσσει από την προσπάθεια να τρυπώσουν στις νέες που θεσπίζει ο κύριος Σκυλακάκης.
Έρημη χώρα;
Καθόλου, Ελβετία γίναμε.
Με νόμους τυριά Emmental.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης