Για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ με σύμπραξη για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά spot πωλήσεων νορβηγικού σολομού Ατλαντικού επιρρίπτει κατηγορίες – σε προκαταρκτικό επίπεδο – σε έξι νορβηγικές εταιρείες η Κομισιόν. Πρόκειται για τις Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi και SalMar

Ισραήλ: Στη Νορβηγία θα στέλνονται φορολογικά έσοδα που προορίζονταν για τη Γάζα

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι, μεταξύ 2011 και 2019, οι έξι παραγωγοί σολομού αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές πώλησης, τους διαθέσιμους όγκους, τους όγκους πωλήσεων, τους όγκους παραγωγής και την παραγωγική ικανότητα, καθώς και άλλους παράγοντες καθορισμού των τιμών με στόχο να μειωθεί η αβεβαιότητα στην αγορά για τις πωλήσεις spot του νορβηγικού σολομού Ατλαντικού εκτροφής στην ΕΕ.

Η εικαζόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά αφορά μόνο τις πωλήσεις στην αγορά spot στην ΕΕ, σε αντίθεση με τις πωλήσεις που βασίζονται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Οι spot πωλήσεις είναι αυτές για τις οποίες συμφωνούνται τιμές, όγκοι και άλλοι όροι ανά πώληση, με βάση τις συνθήκες της αγοράς την ημέρα της πώλησης.

Η παραγωγή στη Νορβηγία

Η Νορβηγία αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παραγωγής σολομού Ατλαντικού παγκοσμίως και η ΕΕ αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα. Η εικαζόμενη συμπεριφορά αφορά πωλήσεις φρέσκου, ολόκληρου και απεντερωμένου σολομού Ατλαντικού που εκτρέφεται στη Νορβηγία, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνόλου του εκτρεφόμενου σολομού Ατλαντικού που εξάγεται από τη Νορβηγία. Η εικαζόμενη συμπεριφορά δεν αφορά κατεψυγμένο σολομό Ατλαντικού εκτροφής ή μεταποιημένα προϊόντα, όπως φιλέτα σολομού ή καπνιστό σολομό.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, αυτή η συμπεριφορά θα παραβίαζε το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), το οποίο απαγορεύει τα καρτέλ και άλλες περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Ιστορικό της διαδικασίας

Μέσω των πληροφοριών που έλαβε από διάφορους παράγοντες της αγοράς, η Επιτροπή εντόπισε ανησυχίες στην αγορά πωλήσεων σποτ Νορβηγικού σολομού Ατλαντικού εκτροφής στην ΕΕ και διενήργησε επιθεωρήσεις τον Φεβρουάριο του 2019 στο πλαίσιο μιας λεγόμενης «αυτεπάγγελτης» έρευνας.

Η κοινοποίηση αιτιάσεων είναι ένα επίσημο βήμα στις έρευνες της Επιτροπής για ύποπτες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Επιτροπή ενημερώνει εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν εναντίον τους. Τα μέρη μπορούν στη συνέχεια να εξετάσουν τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής, να απαντήσουν γραπτώς και να ζητήσουν προφορική ακρόαση για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για την υπόθεση ενώπιον εκπροσώπων της Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού.

Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα, αφού τα μέρη ασκήσουν τα δικαιώματα υπεράσπισής τους, ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση, μπορεί να εκδώσει απόφαση που απαγορεύει τη συμπεριφορά και επιβάλλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αντιμονοπωλιακής έρευνας από την Επιτροπή σχετικά με αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Η διάρκεια μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεργάζονται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει διεξαγάγει μια σειρά σημαντικών ερευνών για τα καρτέλ στον αγροδιατροφικό τομέα. Η Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο στους προμηθευτές μπανανών, εξωτικών φρούτων, κονσερβοποιημένων μανιταριών και κονσερβοποιημένων λαχανικών .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή