Απόλυτα εναρμονισμένο με την στρατηγική που έχει χαράξει για την ενίσχυση της παρουσίας της στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν το πρόσφατο deal της Prodea με τον όμιλο Yoda. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εταιρείας είναι η ακίνητη περιουσία του τομέα φιλοξενίας να καταλαμβάνουν μέσα στην επόμενη τριετία με πενταετία περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου από περίπου 20% σήμερα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά διάφορες ευκαιρίες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να μετουσιώσει σε συμφωνίες. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται από τις πλέον δυναμικές του εγχώριου real estate με δεδομένη και την προοπτική που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός. Να σημειωθεί πως η αξία του χαρτοφυλακίου της Prodea σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας διαμορφώνεται πλέον στα €660 εκατ., περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Prodea: Απέκτησε το 55% της Mediterranean Hospitality Venture

Ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας βρίσκονται επίσης οι επενδύσεις σε «πράσινα γραφεία», όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη αλλά και στα logistics, δυο κλάδοι που υπόσχονται κερδοφόρες αποδόσεις.

Στο τραπέζι εσχάτως μπήκε και η επέκταση στα data centers (κέντρα δεδομένων), τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψηφιοποίηση της οικονομίας. Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας άνω των 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες κεντρίζουν όλο και περισσότερο την προσοχή των διεθνών κεφαλαίων.

Δεν είναι τυχαία η κίνηση της Microsoft να δημιουργήσει τρία κέντρα δεδομένων σε δύο περιοχές στην Αττική (το ένα εξ αυτών στα Σπάτα), επενδύοντας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η Prodea φέρεται να διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο εμπλοκής της, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια ειλημμένη απόφαση. Στα σενάρια που εξετάζονται δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της ως operator ενώ δεν αποκλείονται και οι συνεργασίες που θα διευκολύνουν την ενασχόλησή της.

Το deal με Παπαλέκα

Όσον αφορά στη συμφωνία με τον όμιλο Yoda, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα, κύκλοι προσκείμενοι στην Prodea υπογραμμίζουν πως αποτελεί ισχυρό ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της (η αξία των χρημάτων που επένδυσε υπολογίζεται σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ) ενώ παράλληλα αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της με την εμπειρία που διαθέσει στον τουριστικό τομέα.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή συζήτηση για περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής της Yoda πέραν του 5,22% που απέκτησε στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας.

Η Prodea Investments έχει ενεργητικό 3 δισ. δολ. ενώ στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται πάνω από 370 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.447 χιλ. τ.μ.

Στο εννεάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε €127,4 εκατ. έναντι €111,4 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2022 ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα €95,2 εκατ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις