Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πλήττουν τη ζήτηση άνθρακα, όπως και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου η ναυτιλιακή οργάνωση Bimco εκτιμά ότι η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (άνθρακας, σιτηρά, σιδηρομετάλλευμα, βωξίτης κ.λπ.) τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι παρόμοια με το 2023. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023, ο δείκτης Baltic Dry Index εξασθένησε σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά οι τιμές των ναύλων σταθεροποιήθηκαν προς το τέλος του έτους.

Μικρό όφελος αναμένεται να έχουν οι πλοιοκτήτες καθώς οι μέσες αποστάσεις πλεύσης των πλοίων αναμένεται να επιμηκυνθούν κατά 0%-1% το 2024 και το 2025, και από μία γενικότερη τάση αποφυγής της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των Χούθι, κυρίως το πρώτο εξάμηνο.

Πτώση 42% στην κίνηση μέσω Σουέζ σε δυο μήνες λόγω Χούθι

Τα bulker πάντως δείχνουν να συνεχίζουν μέσω Ερυθράς τα ταξίδια τους. Στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου, ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου που διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε μόνο κατά 6% σε ετήσια βάση.

Οικονομικές προοπτικές

«Αρνητική» εξέλιξη για τη ζήτηση πλοίων από την άλλη πλευρά θεωρείται η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το εμπόριο άνθρακα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3%-5% το 2024 και 2%-4% το 2025. Ωστόσο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές πριν η υδροηλεκτρική ενέργεια ανακάμψει σημαντικά.

Αντίθετα, οι μεταφορές σιδηρομεταλλεύματος, βωξίτη και σιτηρών από τη Νότια Αμερική και τη Γουινέα, που έχουν αποστάσεις άνω του μέσου όρου, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Στη συνέχεια η Bimco αναφέρεται στις προοπτικές της διεθνούς αλλά και της κινεζικής οικονομίας και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,9% το 2024, και για το 2025 θα κλείσει στο 3,1%. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 5,2% το 2023 σε 4,5% το 2024 και 4,3% το 2025.

Επίσης μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και υψηλό πληθωρισμό, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος θα αυξηθεί κατά 1%-2% τόσο το 2024 όσο και το 2025, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της Bimco. Επίσης η ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση για βωξίτη, χαλκό και νικέλιο. Επιπλέον, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις προηγμένες οικονομίες το 2025 θα μπορούσε να στηρίξει τη μικρή ζήτηση για εισαγωγές χύδην προϊόντων.

Στόλος

Από την πλευρά της προσφοράς ο στόλος ξηρού χύδην φορτίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2024 και κατά 1,9% το 2025. Ωστόσο, οι χαμηλότερες ταχύτητες πλεύσης θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά στα επίπεδα του 1%-2% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Το βιβλίο παραγγελιών χύδην ξηρού φορτίου ανέρχεται σε 86,8 εκατ. dwt, αυξημένο κατά 4,1% σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί στο 8,7% του σημερινού στόλου. Αυτό έχει υποστηριχθεί από μια σημαντική αύξηση κατά 12% των συμβάσεων για νεότευκτα πλοία το 2023, τα μισά από τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μετά το 2025. Κατά συνέπεια, οι παραδόσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν μόλις τα 33,9 εκατ. dwt και τα 28,7 εκατ. dwt το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Η ανακύκλωση πλοίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,8 εκατ. dwt το 2024 και τα 8,7 εκατ. dwt το 2025, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος, οι προθεσμιακές συμφωνίες ναύλων δείχνουν επί του παρόντος ότι οι ναύλοι το 2024 θα μπορούσαν κατά μέσο όρο να είναι υψηλότεροι από ό,τι το 2023 σε όλα τα τμήματα. Η Bimco όμως εμφανίζεται πιο επιφυλακτική όσον αφορά τις προοπτικές των ναύλων, καθώς επί του παρόντος αναμένει περιορισμένη αύξηση της ζήτησης.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά