Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών παλεύουν με μια νέα πρόκληση: να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ασφαλή για τους κατασκόπους της Αμερικής.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg, ένας κλάδος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence) αξιοποιεί εταιρείες και κολέγια για να βοηθήσει στην αξιοποίηση της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας AI που θα μπορούσε να προσφέρει ένα πλεονέκτημα έναντι παγκόσμιων ανταγωνιστών, όπως η Κίνα.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον στρατό της Βόρειας Κορέας – Ο στόχος του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι δεν ανοίγει μια κερκόπορτα στα κορυφαία μυστικά της χώρας ή δεν δημιουργεί πλαστά δεδομένα.

«Η κοινότητα των (υπηρεσιών) πληροφοριών θέλει να επωφεληθεί από τα μοντέλα μεγάλης γλώσσας εκεί έξω, αλλά υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία», είπε ο Τιμ ΜακΚίνον, επιστήμονας δεδομένων που διαχειρίζεται ένα από τα έργα του ODNI, γνωστό ως Bengal. «Ο τελικός στόχος είναι να μπορέσουμε να δουλέψουμε με ένα μοντέλο με εμπιστοσύνη».

Η εστίαση στην αξιοπιστία και την ασφάλεια είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης στον ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα έως το 2030. Βοηθά επίσης στην αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης – σχετικές προσλήψεις στην περιοχή της Ουάσιγκτον καθώς η κυβέρνηση και οι εργολάβοι της αγκαλιάζουν την συγκεκριμένη αναδυόμενη τεχνολογία.

Ανησυχίες και οφέλη

Οι πιο πιεστικές ανησυχίες επικεντρώνονται σε μοντέλα μεγάλων γλωσσών, τα οποία χρησιμοποιούν τεράστια σύνολα δεδομένων σε εργαλεία όπως το ChatGPT της OpenAI για να παρέχουν λεπτομερείς απαντήσεις σε υποδείξεις και ερωτήσεις των χρηστών.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη με υγιή σκεπτικισμό και μια δόση ενθουσιασμού», δήλωσε η Έμιλι Χάρντινγκ, διευθύντρια του Προγράμματος Πληροφοριών, Εθνικής Ασφάλειας και Τεχνολογίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αναφέροντας ως παράδειγμα την ικανότητα των αναλυτών να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους πληροφοριών αλλά με αμφιβολίες για την αξιοπιστία των σημερινών μοντέλων.

«Είναι ένα εργαλείο στα πρώτα του στάδια χρήσης», είπε.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), Ναντ Μαλχαντανί, βλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δυνητικά ενισχύει την παραγωγικότητα «χωνεύοντας» τεράστιους όγκους περιεχομένου και βρίσκοντας μοτίβα που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να διακρίνουν οι άνθρωποι. Θεωρεί επίσης ότι είναι ένας τρόπος να ανταγωνιστεί το αριθμητικό πλεονέκτημα της Κίνας στη στελέχωση των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Τα ανθρώπινα όντα είναι σπουδαία, αλλά είναι δύσκολο να κλιμακωθούν», είπε ο Μαλχαντανί στο Bloomberg. «Η βοήθεια στην κλιμάκωση των ανθρώπινων όντων με την τεχνολογία είναι η έξυπνη επιχειρηματική κίνηση».

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται με δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει ένα χαρακτηριστικό παρόμοιο με το ChatGPT που θα δώσει στους αναλυτές καλύτερη πρόσβαση σε νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, ανέφερε το Bloomberg News τον Σεπτέμβριο.

Η ελκυστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πηγάζει εν μέρει από τη δυνατότητά της να διακρίνει τα σήματα από τον θόρυβο μεταξύ των δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά, καθώς και να αναπτύσσει δημιουργικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, σύμφωνα με έναν αναλυτή πληροφοριών που μίλησε με την προϋπόθεση ότι δεν θα  σχολίαζε εσωτερικά υπηρεσιακά θέματα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να επηρεάσετε και να παρέμβετε σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εισάγουν νέους κινδύνους, είπε ο εν λόγω αναλυτής.

Ο ΜακΚίνον είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευάλωτη τόσο σε εσωτερικές απειλές όσο και σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Αυτές οι απειλές θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που προσπαθούν να εξαπατήσουν τα συστήματα για να αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες. Ή το αντίθετο: ένα παραβιασμένο σύστημα «που προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από τους ανθρώπους που δεν θα έπρεπε», είπε.

Το πρόγραμμα Bengal

Το πρόγραμμα Bengal του ΜακΚίνον — συντομογραφία για τα Bias Effects και Notable Generative AI Limitations — διευθύνεται από την Intelligence Advanced Research Projects Activity, έναν ελάχιστα γνωστό οργανισμό που υπάγεται στο ODNI. Το Bengal έχει συγκεντρώσει στοιχεία από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας της Amazon, αλλά ο ΜακΚίνον αρνήθηκε να πει εάν συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες.

Το πρόγραμμα στοχεύει να μετριάσει ορισμένους από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσοντας τρόπους αντιμετώπισης πιθανών προκαταλήψεων ή τοξικών αποτελεσμάτων, όπως «παραισθήσεις», όταν ένα πρόγραμμα κατασκευάζει πληροφορίες ή παρέχει ένα εσφαλμένο αποτέλεσμα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο λίγα μοντέλα που είναι δημόσια διαθέσιμα, αλλά θα γίνουν πιο διαδεδομένα και οι τρόποι εκπαίδευσης τους θα μπορούσαν να είναι μεροληπτικοί», είπε ο ΜακΚίνον. «Εάν υπάρχει ένα “μολυσμένο” μοντέλο, θέλουμε να είμαστε σε θέση να το μετριάσουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον