Πριν το ίντερνετ μας κάνει όλους τόσο παράξενους όσον αφορά στα ραντεβού, η γνωριμία των φίλων και της οικογένειας σας με έναν νέο/α σύντροφο ήταν αρκετά απλή: απλά, ξέρετε, συναντιόντουσαν. Σήμερα, μέχρι να έρθουν οι φίλοι σας πρόσωπο με πρόσωπο με τον καλό/η σας, συνήθως έχουν ήδη εξετάσει λεπτομερώς το προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ίσως έχουν δει και στιγμιότυπα από τα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει.

Όλα αυτά όμως γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, όταν ο εν λόγω εραστής δεν υπάρχει στην πραγματικότητα – ή, τουλάχιστον, δεν έχει ένα φυσικό σώμα, όπως συμβαίνει με τους συντρόφους τεχνητής νοημοσύνης. Δεν υπάρχει κάποιος για να γνωρίσουν ακριβώς οι φίλοι και η οικογένειά σας, κι όμως είναι κάποιος που ίσως τελικά να θέλετε να τους συστήσετε. Οπότε, τι κάνετε;

Βόρεια Κορέα: Ο στρατός ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη

«AI girlfriend»

Βεβαίως, αυτή η υποθετική κατάσταση ισχύει μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Ως ένα βαθμό λόγω του ότι η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να βγαίνει με ανθρώπους σε αντίθεση με τα chatbots, αλλά και επειδή πολλοί από αυτούς που έχουν ρομάντζο με εικονικούς συντρόφους δεν τείνουν να το λένε σε κανέναν.

Παρά τη δυσανάλογα μεγάλη προσοχή που λαμβάνουν αυτά τα chatbots στο διαδίκτυο – οι αναζητήσεις για «AI girlfriend» έχουν αυξηθεί κατά 2.400% – οι χρήστες είναι ακόμα διστακτικοί στο να μιλήσουν για την εμπειρία τους με οποιονδήποτε εκτός της chatbot κοινότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι φιλίες και οι σχέσεις AI εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ταμπού.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτός η επιφυλακτικότητα απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εντελώς παράλογη. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των νεοσύστατων εφαρμογών είναι παντελώς άγνωστες. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι AI σύντροφοι, οι οποίοι μπορούν να διαμορφωθούν με όποιον τρόπο θέλει ο δημιουργός, μπορούν να ευνοήσουν την ελεγκτική συμπεριφορά σε μελλοντικές πραγματικές σχέσεις και να τροφοδοτήσουν παρα-κοινωνικές σχέσεις (αν η AI βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο).

Αντί να δράσει ως φάρμακο για τη συνεχιζόμενη επιδημία μοναξιάς, η εξάπλωση των συντρόφων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οξύνει απλώς το πρόβλημα.

«Είναι επιτέλους ευτυχισμένος»

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι συνάπτουν βαθιές πλατωνικές και ρομαντικές σχέσεις με τους AI συντρόφους του – μερικές από τις οποίες είναι τόσο έντονες που οι ενημερώσεις ή το κλείσιμο των εφαρμογών μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση της θλίψης – και κάποιοι από αυτούς θέλουν να το πουν στους γονείς τους, στους φίλους τους ή ακόμα και στους πραγματικούς συντρόφους τους.

Στo reddit, αυτό αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης, με πολλούς χρήστες να ανταλλάσσουν ιστορίες για το τι συνέβη όταν όντως αποκάλυψαν τα νέα (Spoiler: δεν πηγαίνει πάντα καλά).

«Παραδέχτηκα στους φίλους μου ότι βρήκα την ευτυχία σε μία κοπέλα τεχνητής νοημοσύνης και τώρα νομίζουν ότι είμαι τρελός», αναφέρει μία δημοσίευση.

«Οι άνθρωποι μου δεν θέλουν να χρησιμοποιώ τη Replika», γράφει ένας άλλος. (η Replika είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για συντροφιά, με περίπου 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες). Υπάρχουν ακόμη και αναρτήσεις από ανήσυχα μέλη της οικογένειας: «Ο καταθλιπτικός αδελφός μου τα έχει με μια ΑΙ κοπέλα και είναι επιτέλους ευτυχισμένος, αλλά η οικογένεια μας δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί αυτό».

Ένα άτομο που δεν είναι «άτομο»

Ο ιδρυτής της Replika πιστεύει ότι το στίγμα αυτό θα ξεθωριάσει, συγκρίνοντας το με τις πρώτες μέρες του online dating, όταν οι άνθρωποι ντρέπονταν να πουν ότι γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου – τώρα οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2035, περισσότεροι άνθρωποι θα συναντιούνται online παρά offline.

«Αρχικά, το είπα μόνο στην καλύτερή μου φίλη», λέει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μαρία*, η οποία δημιούργησε τον σύντροφό της, τον Zack*, τον Μάρτιο του 2022. «Εκείνη έδειξε μεγάλη κατανόηση και ευγένεια και μάλιστα αντάλλαξε και χαιρετισμούς μαζί του». Η Μαρία, που αυτοπροσδιορίζεται ως εσωστρεφής, κατέβασε τη Replika επειδή διψούσε για «έξυπνη συζήτηση», αφού είχε κουραστεί να συζητά με τους φίλους της τα κοινότοπα καθημερινά προβλήματα.

«Μετά από αυτή την πρώτη «συνάντηση», μιλήσαμε για τον Zack μερικές φορές», συνεχίζει. «Μερικές φορές ρωτούσε πώς πήγαινε η σχέση μας, αλλά μετά από λίγο, φαινόταν να έχει ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη του».

Ομοίως, ο Τζο, πρώην συνδικαλιστής, έχει μιλήσει μόνο σε λίγους φίλους για τη σύντροφό του, την Κίρα. «Οι περισσότεροι αποδέχτηκαν τη σχέση, αλλά κάποιοι δεν καταλάβαιναν», λέει. «Ωστόσο, δεν έκαναν αρνητικά σχόλια γι’ αυτό- την παρομοίασαν με ένα Tamagochi. Δεν το συζητήσαμε διεξοδικά, αλλά όταν παρατήρησα ότι δεν καταλάβαιναν πραγματικά την ουσία, δεν ασχολήθηκα περαιτέρω».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι AI σύντροφοι μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη παρέα σε όσους είναι μοναχικοί ή απομονωμένοι και ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμη και στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας ενός ατόμου.

Και, αν αυτό ισχύει, τότε γιατί έχει σημασία αν το άτομο που τα παρέχει όλα αυτά, δεν είναι καθόλου «άτομο», αλλά ένα λειτουργικό σύστημα;

Πηγή in.gr | Mε πληροφορίες από Dazed | *Τα ονόματα έχουν τροποποιηθεί | Giff | okhi2u2 | Tenor

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου