Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών φαίνεται ότι μπαίνουν 161 «ξεχασμένες» στα συρτάρια, υποθέσεις παρατυπιών για αθέμιτες πρακτικές τυροκόμων από το 2017 μέχρι το 2023, ενώ  συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων αλλά και νοθείας, που θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας ΠΟΠ.

Μέχρι στιγμής και στο διάστημα από 18 έως και 24 Ιανουαρίου 2024 στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν ληφθεί 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, ενώ έχον γίνει έλεγχοι και σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου.

Γάλα: Με την πλάτη στον τοίχο οι κτηνοτρόφοι – Υποχωρούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης όλων των υποθέσεων ζήτησε άμεσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας.

Το έναυσμα για τις εντατικοποίηση των ελέγχων δόθηκε μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες στην αγορά της Γερμανίας και της Γαλλίας νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος, γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υπόστασή της ως ΠΟΠ, καθώς βάσει νομοθεσίας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το πρόβειο και το γίδινο γάλα.

Σημειώνουμε ότι ο αδύναμος κρίκος και σε αυτή την περίπτωση είναι οι κτηνοτρόφοι, πολύ περισσότερο τη δεδομένη χρονική περίοδο, που κλήθηκαν από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να δεχτούν περαιτέρω μείωση τιμών.

Για τον μέσο Έλληνα κτηνοτρόφο τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης και είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις τους καθώς το τελικό προϊόν προς τον καταναλωτή, φτάνει σε απλησίαστες τιμές, ενώ οι ίδιοι δίνουν το προϊόν τους σε τιμές συχνά κάτω του κόστους. Επόμενο είναι, η κατάσταση αυτή να υπονομεύει όχι μόνο τη δική τους βιωσιμότητα αλλά και την επιβίωση του ίδιου του κλάδου. Οι έλεγχοι από το ΥπΑΑΤ σαφώς αναμένεται να συμβάλλουν στην αποκατάσταση στρεβλώσεων της αγοράς, οι κτηνοτρόφοι όμως ζητούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Αυγενάκης: Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν

«Οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί», επανέλαβε στην τελευταία ευρεία σύσκεψη στις 25 Ιανουαρίου 2024 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας.

«Δεν δυσφημούμε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών».

Προστασία των τιμών παραγωγού

Σημείο αιχμής αποτελεί και για τους ανθρώπους της παραγωγής, τους κτηνοτρόφους η πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων για την προστασία τόσο του προϊόντος όσο και του καταναλωτή.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου αποτελεί η προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ορισμένων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, που κερδοσκοπούν μειώνοντας την τιμή παραγωγού και αυξάνουν τις τιμές στον τελικό καταναλωτή.

Πάντως, αν και ο ΣΕΚ χαρακτηρίζει ως θετικά τα μέτρα ελέγχου του ΥπΑΑΤ εκφράζει την ανησυχία του «να μην αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν». Επισημαίνει δε, ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν  για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην  παραγωγή φέτας ΠΟΠ που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει  σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, η οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου θα αξίζει ιδιαίτερων εγκωμίων όταν θα έχουμε αποτελέσματα», ξεκαθαρίζοντας ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους. «Όποιος παρανομεί να διώκεται γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την Φέτα ΠΟΠ», τονίζουν οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.

Πού γίνονται οι έλεγχοι

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στην αγορά έγιναν σε super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας και σε άλλα σημεία, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Στους ελέγχους αυτούς αναμένεται να συμβάλουν από την επόμενη εβδομάδα και οι ΔΑΟΚ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια  για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥπΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αποκάλυψη του ΟΤ για τους χάρτες με την παράνομη επεξεργασία στις υποδομές εθνικής ασφάλειας, τους κατέβασε από την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, αν και υποστήριζε ότι ήταν σύννομοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης