Οι εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωβουλευτών, οι διπλωματικές πιέσεις κρατών-μελών, αλλά και η σκληρή κριτική από την πλευρά του τύπου, υποχρέωσαν χθες βράδυ τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ανακαλέσει την παραίτησή του και την πρόθεσή του να μεταπηδήσει τον Ιούνιο στην Ευρωβουλή.

Ο κ. Μισέλ πριν από τρεις βδομάδες αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τις περισσότερες κυβερνήσεις κρατών-μελών είχε ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί του φιλελεύθερου βελγικού κόμματος «Μεταρρυθμιστικό Κίνημα» στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, του οποίου είναι πρόεδρος, και θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του. Κανονικά ο θητεία του Σαρλ Μισέλ ολοκληρώνεται φέτος στις 30 Νοεμβρίου και προφανώς επέλεξε να φύγει πρόωρα προκειμένου να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Αυτή την προεδρία ποιος θα την πάρει; Οι κινήσεις Μισέλ και φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Το «φόβητρο» Βίκτορ Όρμπαν

Η ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στους κόλπους της Ευρωβουλής από όλες τις πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δική του, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση «προμελετημένη ενέργεια», ενώ τον κατηγόρησαν ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από την αποστολή που του ανατέθηκε πριν από πέντε χρόνια από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον θώκο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ανάκληση της παραίτησης μέσω του Facebook έγινε δεκτή με ανακούφιση στις Βρυξέλλες, γιατί αυτήν την περίοδο η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά ζητήματα,όπως η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2024-2027και δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών τριβών.

Μάλιστα, αν ο κ. Μισέλ έφευγε το καλοκαίρι και οι ηγέτες δεν κατάφερναν να βρουν έγκαιρα τον διάδοχό του, η συνθήκη προβλέπει ότι τη θέση αναλαμβάνει προσωρινά εκπρόσωπος της χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και την 1η Ιουλίου την προεδρία αναλαμβάνει η Ουγγαρία. Δηλαδή, θα γίνονταν προσωρινός πρόεδρος ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπάν που βρίσκεται σε ρήξη με τους περισσότερους ομολόγους του και σχεδόν όλα τα κοινοτικά όργανα.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα