Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς τα τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία. Αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί και σε Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ολλανδία.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η απάντηση του Μαξίμου στα αιτήματα των αγροτών

Στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη, καθώς στα συσσωρευμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου προστέθηκε το 2023 το δυσβάσταχτο βάρος από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ αλλά και οι πυρκαγιές. Ζητούν, ως εκ τούτου, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από τη μείωση της παραγωγής που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ασθένειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η μείωση του κόστους παραγωγής με παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων, η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που θα θωρακίσουν την παραγωγή από καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και παρεμβάσεις στη νέα ΚΑΠ καθώς προκύπτουν οι μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κάποια προϊόντα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης διαμηνύει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες. «Εχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφθάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι από τη σύσκεψη ευρείας κλίμακας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/01/2024) στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως κυρίαρχο θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών δεν προέκυψαν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους εδώ και ενάμισι περίπου μήνα. Τα τρακτέρ βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες ξανά στο κέντρο του Βερολίνου, παρά τα βήματα οπισθοχώρησης που έκανε η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τα αρχικά σχέδια να καταργήσει το αφορολόγητο των αγροτικών οχημάτων και ανέβαλε για τρία χρόνια την κατάργηση του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

Οι Γερμανοί αγρότες πάντως θέτουν στο στόχαστρο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία

Στη Γαλλία οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τις αγροτικές κινητοποιήσεις μάλιστα πλαισιώνουν πλέον αλιείς, οδηγή φορτηγών και ταξιτζήδες. Ζητούν λιγότερη γραφειοκρατία και ενίσχυση των εσόδων τους, καθώς το μέσο εισόδημα ενός αγρότη ανέρχεται σε 1.800 ευρώ μικτά τον μήνα για 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ένας στους 5 αγρότες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν νέα μπλόκα από τη Δευτέρα, με τους εκπροσώπους τους να προειδοποιούν ότι δεν θα πρόκειται για μπλόκα αλλά για οδοφράγματα. Αντιμέτωποι με τους διαρκώς αυξανόμενους περιορισμούς των ευρωπαϊκών κανονισμών και τα ολοένα πιο χαμηλά εισοδήματα, στο στόχαστρο των βέλγων αγροτών βρίσκεται κυρίως η «περίπλοκη νομοθεσία» της πράσινης πολιτικής της ΕΕ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης