Σε νέες επενδύσεις ύψους 223 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία οδηγεί η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ρίχνει το φως της δημοσιότητας στο ευρύ αποτύπωμα άνθρακα της περιοχής, ακόμη και όταν προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές.

Η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Global Witness σε έκθεσή της, στην οποία αναλύει δεδομένα από τη Rystad Energy, δύο αμερικανικές εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου — Venture Global LNG Inc. και Cheniere Energy Inc. — πρόκειται να ηγηθούν των δαπανών για νέες εξελίξεις στο μέλλον. Υψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης οι TotalEnergies SE και Equinor ASA.

Συνολικά, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πρόκειται να επενδύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην παραγωγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη έως το 2033, αναφέρει.

Ο 25χρονος influencer που «πάγωσε» τα νέα έργα LNG – Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη

Ανοδική τροχιά

Όπως γράφει το Bloomberg, τα ευρήματα προσθέτουν ενδείξεις ότι η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης πρόκειται να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά – παρά τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών – καθώς αναδομεί το ενεργειακό της πλαίσιο μετά τη μείωση των περισσότερων προμηθειών από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η κατανάλωση καυσίμου στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% φέτος — ελαφρώς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αν και χαμηλότερη από το παγκόσμιο κορυφαίο ποσοστό 4% στην Ασία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αν και το φυσικό αέριο παράγει λιγότερη ρύπανση από άλλα ορυκτά καύσιμα, τα έργα του παγκοσμίως υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο για τις επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν τελικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν την Παρασκευή σταμάτησε την έγκριση νέων αδειών στις ΗΠΑ για εξαγωγή LNG ενώ μελετά τις κλιματικές επιπτώσεις, μια κίνηση που θα μπορούσε να διαταράξει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται ότι η μελέτη Global Witness συντάχθηκε πριν από αυτή την απόφαση.

Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εισαγόμενο αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, τους κορυφαίους προμηθευτές LNG στον κόσμο. Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή εντός των συνόρων της για να χρησιμεύσει ως γέφυρα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, εξετάζει το ενδεχόμενο υποστήριξης για μια μαζική επέκταση του στόλου των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου της, που θα μπορούσε τελικά να κάψει υδρογόνο.

«Επικίνδυνο μονοπάτι»

«Η Ευρώπη βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι διπλασιάζοντας τα ορυκτά αέρια», δήλωσε ο Dominic Eagleton, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει το 2035 ως ημερομηνία σταδιακής κατάργησης των καυσίμων.

Η προβλεπόμενη παραγωγή για την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα 6,6 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα έως το 2033, σύμφωνα με την ομάδα.

Η μελέτη αναλύει τις προβλέψεις λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών για την παραγωγή φυσικού αερίου, που συντάχθηκε από την Rystad. Και καλύπτει τη ζήτηση και τα έργα για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο τα κράτη της ΕΕ, εξαιρουμένης της Ρωσίας.

Η Ευρώπη βρισκόταν γενικά στην πρώτη γραμμή των περιφερειακών προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Τον επόμενο μήνα η Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, θα υποβάλει τη σύστασή της για στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, ενώ θα αναγνωρίσει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bllomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια