Η κατασκευή του από καιρό προγραμματισμένου μεγα-αγωγού του Κρεμλίνου που συνδέει τα δυτικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Κίνα αναμένεται να καθυστερήσει, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, πλήττοντας τα σχέδια της Μόσχας να εξασφαλίσει μια νέα αγορά για το φυσικό αέριο που πουλούσε προηγουμένως στην Ευρώπη.

Ο αποκαλούμενος αγωγός Power of Siberia 2, ο οποίος θα διασχίζει το έδαφος της Μογγολίας , αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία από τότε που η Ευρώπη περιόρισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrain Oyun-Erdene δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.550 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 950 χιλιομέτρων μέσω μογγολικού εδάφους, να ξεκινήσει το 2024. Ερωτηθείς εάν οι εταίροι θα τηρήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κρίσιμες λεπτομέρειες του έργου υποδομής μαμούθ.

«Αυτές οι δύο πλευρές χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για να κάνουν πιο λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές μελέτες», είπε ο Oyun-Erdene σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια είχαν περίπλοκες διαπραγματεύσεις. «Η κινεζική και η ρωσική πλευρά εξακολουθούν να κάνουν τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις και εργάζονται για τα οικονομικά οφέλη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ έγραψε στο κρατικό περιοδικό Energy Policy την Πέμπτη ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή θα οριστικοποιηθεί μετά την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με Κινέζους εταίρους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές πέρυσι, αλλά ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να επισπεύσει τον PS-2, το Πεκίνο είναι εμφανώς σιωπηλό.

Η Κίνα λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019. Μετέφερε περίπου 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι και αναμένεται να φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα 38 bcm το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια