Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στο roadshow που διοργάνωσε η JPMorgan για τις ελληνικές εισηγμένες στην Νέα Υόρκη ήταν η συζήτηση του Jamie Dimon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

JP Morgan – ΕΧΑΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον από 100 «επενδυτικά σπίτια» στη Νέα Υόρκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τηλεδιάσκεψη με τον ισχυρό άνδρα της αμερικανικής τράπεζας και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο 67χρονος τραπεζίτης, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του στάθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ ενώ υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις.

Και ο ίδιος άλλωστε δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά, έχοντας προχωρήσει την τελευταία διετία μέσα από την JPMorgan σε σημαντικές τοποθετήσεις, με αποκορύφωμα την επένδυση στην Viva. Μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως το mega deal της χρονιάς.

Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική. Την ίδια περίοδο, ο αμερικάνικος κολοσσός ανακοίνωνε ότι θα κατασκευάσει εργαστήριο καινοτομίας (Innovation Lab) στην Αθήνα που θα επικεντρώνεται στον τομέα των πληρωμών.

Το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Dimon θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan σε όλο τον κόσμο»… Σε πρώτη φάση, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχεδίαζε να προσλάβει 50 άτομα προσωπικό κυρίως μηχανικούς και τεχνολόγους.

«Ψήνεται» deal στον τουρισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις και για μεγάλη επένδυση στον τομέα του τουρισμού, οποίος θεωρείται από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν και επιτόπια επίσκεψη στους χώρους που θα δημιουργηθούν οι υποδομές. Οι άνθρωποι που τρέχουν το project κρατούν χαμηλό προφίλ, αφού δίνουν έμφαση στην ολοκλήρωση του deal που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα παραπάνω, η αμερικάνικη τράπεζα που είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 1968 είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Τα οποία κεντρίζουν όλο και περισσότερο το βλέμμα των διεθνών επενδυτών ύστερα από μια μακρά περίοδο απαξίωσης (όταν βρέθηκαν στην κατηγορία «junk» – «σκουπίδια»).

Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονται περί τα 28 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού.

O «Έλληνας» που έσωσε την Wall Street

O Jamie Dimon θεωρείται ένας από τους επιδραστικούς τραπεζίτες του κόσμου. Είναι γνωστός και ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street όταν οι τράπεζες κατέρρεαν.

Διαχειρίζεται έναν πραγματικό κολοσσό των επενδύσεων, με συνολικά κεφάλαια άνω των 3,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Eίναι τραπεζίτης τρίτης γενιάς και εγγονός ενός σμυρνιού τραπεζίτη που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.. Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ντίμον πιστεύοντας ότι «ακούγεται γαλλικό».

Τελικά έγινε χρηματιστής και μετέδωσε το μικρόβιο στον γιο και στον εγγονό του. Ο παππούς και ο πατέρας του δούλευαν μαζί 19 χρόνια, ενώ ο ίδιος βοηθούσε τα καλοκαίρια στο γραφείο τους στη Νέα Υόρκη.

Το παρατσούκλι του στη Γουόλ Στριτ (Wall Street) είναι Mr Teflon και όχι τυχαία. Ο Dimon κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από το τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και να βγει ενισχυμένος από την κρίση.

Πολέμιος του Τράμπ

Σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ήταν φαβορί για τη θέση του Τίμοθι Γκάιτνερ το 2008. Ο ίδιος, πάντως, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «σχεδόν Δημοκρατικό», παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα κάνει δημόσιες αναφορές στον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε τη φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ ως επικεφαλής της JP Morgan. Τον έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε».

Είναι ανοιχτά κατά του Ντόναλντ Τράμπ και τις πολιτικές που πρεσβεύει. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, «εξαπέλυσε μύδρους» κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας αισχρή φρασεολογία καθώς συζητούσε για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

H αμοιβή μαμούθ…

Μυθικές χαρακτηρίζονται και οι αμοιβές που απολαμβάνει. Για το 2023 έλαβε το αστρονομικό ποσό των 36 εκατ. δολαρίων, ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελεί μεγαλύτερη αμοιβή του στην αμερικανική τράπεζα.

Η αύξηση του μισθού του Ντίμον, ο οποίος ηγείται του πιστωτικού ιδρύματος από τα τέλη του 2005 ήρθε μετά από ένα έτος κατά το οποίο η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ σχεδόν 50 δισ. δολαρίων και ήταν σημαντικά πιο κερδοφόρα από τους ανταγωνιστές της.

«Η ετήσια αποζημίωση για το 2023 αντικατοπτρίζει την καθοδήγηση της επιχείρησης από τον κ. Ντίμον, με ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους που ηγούνται της αγοράς, οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ και έναν συμπαγή ισολογισμό», ανέφερε η JPMorgan σε ανακοίνωσή της.

… και το δαχτυλίδι της διαδοχής

Ο Dimon ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Ήδη, ανακάτεψε για μία ακόμα φορά την τράπουλα της ηγετικής του ομάδας και ενοποίησε ορισμένες από τις επιχειρήσεις της τράπεζας, αναδεικνύοντας πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσαν τελικά να αναλάβουν τη θέση του.

Οι αλλαγές ηγεσίας δίνουν νέες ευθύνες στην Jennifer Piepszak, τη Marianne Lake και τον Troy Rohrbaugh, οι οποίοι είναι μεταξύ των κορυφαίων εσωτερικών υποψηφίων για να διαδεχθούν τον Dimon στην JPMorgan , την οποία διευθύνει από το 2005.

Ανασχηματισμός

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Dimon, 67 ετών σήμερα, είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ. Το πόσο ακόμη θα συνεχίσει να διευθύνει την τράπεζα είναι αντικείμενο τακτικής κερδοσκοπίας στη Wall Street. Το 2021, το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan απένειμε στον Dimon ένα μπόνους διατήρησης που θα τον έδενε με την τράπεζα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2026.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός αναδεικνύει τον Rohrbaugh, τον πιο πρόσφατο συν-επικεφαλής της εμπορικής δραστηριότητας της JPMorgan, ως έναν από τους κορυφαίους υποψηφίους για να αναλάβει τελικά τη διοίκηση από τον Dimon, μαζί με τις Piepszak και Lake.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις