Αυξημένο ενδιαφέρον από 100 και πλέον fund manager από κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» για να συναντηθούν με τις διοικήσεις σημαντικών εισηγμένων και μη εισηγμένων ελληνικών εταιρειών καθώς και με έλληνες αξιωματούχους, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 20 τρισ. δολ, εμφανίζεται για το επενδυτικό συνέδριο (JP Morgan Greece Investment Forum) που διοργανώνουν σήμερα η JP Morgan με την ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, στο οποίο, για λόγους υγείας, η συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται πως φέτος θα κυμανθεί στο 2,5% σε σχέση με 0,5% στην ευρωζώνη, ο καθαρός πολιτικός ορίζοντας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αυξημένη δραστηριότητα σε δημόσιες προσφορές (IPOs) και διάθεση μετοχών στους επενδυτές (placements), καθώς και η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις, συνεχίζουν να στηρίξουν, σύμφωνα με διεθνείς επενδυτές, το story του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε πορεία αναβάθμισης από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, με τα πρώτα βήματα (είσοδος σε λίστα «υπό παρακολούθηση») να αναμένονται μέσα στη χρονιά (η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025/26).

Στο… κυνήγι των μετρητών η JPMorgan

Οι συναντήσεις

Οι απευθείας συναντήσεις που έχουν κλειστεί από τους fund manager με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών είναι αυξημένες, ενώ στη Ν. Υόρκη θα βρεθούν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQEnergy, Intrakat, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τιτάν, τράπεζα Κύπρου, αξιωματούχοι του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του CVC Greece με μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Grivalia Properties, η Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού και η PeopleCert, ο ελληνικός «μονόκερος» του Βύρωνα Νικολαΐδη.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αναφερθεί εκτενώς μετά και την έκκριση από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου του «Ελ.Βενιζέλος», για τη δημόσια προσφορά υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ. Η εν λόγω έγκριση αφορά σε καταβολή μετρητών και την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Εκτιμάται στην αγορά πως το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει άμεσα, με την δημόσια προσφορά να διαρκεί έξι ημέρες.

Το ΤΑΙΠΕΔ για το ΔΑΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές, σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 10% των θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%. Το 19% θα δοθεί σε Έλληνες και ξένους επενδυτές με την διασπορά της μετοχής μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο να διαμορφώνεται στο 19%.

Το ΤΧΣ

Παράλληλα, η διοίκηση του ΤΧΣ που διέθεσε τις μετοχές του στις Eurobank (1,4%) και Alpha Bank (8,9781%) και μέρος του μεριδίου του στην Εθνική (22%) το 2023, θα αναφερθεί στην σχεδιαζόμενη διάθεση του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής στην Πειραιώς (27%) και το μερίδιό στην Εθνική (18,39%). Καθώς δε, πούλησε το μερίδιό του 8,9781% της Alpha Bank στη UniCredit, θεωρητικά λέγετε στην αγορά, η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού από άλλες ξένες τράπεζες δεν μπορεί να αποκλειστεί και τις περιπτώσεις των Πειραιώς και την Εθνική. Σε ειδικό πάνελ οι διοικήσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Μυτιληναίος θα αναφερθούν στις προοπτικές των κλάδων όπου δραστηριοποιούνται, ενώ οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η επικεφαλής των Attica Bank, πέρα από το τραπεζικό πάνελ στο οποίο θα συμμετάσχουν για να αναφερθούν στις προοπτικές του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας, θα παραβρεθούν επίσης και στην εκδήλωση με τη συμμετοχή του CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. Ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής CEO, Νίκος Βαλαντάσης, αναμένεται μέσω των συναντήσεων που θα έχουν να αποκομίσουν μία καλή εικόνα της διαδικασίας αποεπένδυσης από τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις