Reuters Breakingviews

H εκκαθάριση της Evergrande θα αποκαλύψει το σχίσμα Χονγκ Κονγκ-Κίνας. Η μοίρα του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο έχει γραφτεί στον τοίχο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα ενέκρινε τελικά την εντολή εκκαθάρισης της εταιρείας που ίδρυσε ο Hui Ka Yan. Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο πώς οι εκκαθαριστές από τον οικονομικό κόμβο μπορούν να εκτελέσουν την απόφαση και να αναλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία του κατασκευαστή στην ηπειρωτική χώρα.

Η δικαστική υπόθεση της China Evergrande έχει καθυστερήσει για περισσότερους από 18 μήνες. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ακινήτων έβαλε στο τραπέζι μια πολύ καθυστερημένη πρόταση για την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεράκτιων χρεών, με ξένους πιστωτές.

Ακριβώς πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο, ο Hui τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση. Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, ένας δικαστής είπε στην εταιρεία να πραγματοποιήσει άμεσες συζητήσεις με τις «αρμόδιες αρχές» στην Κίνα σχετικά με την πρόταση. Ένας δικαστής του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα είπε τελικά «φτάνει πια».

Η Evergrande έχει ακόμη περιουσιακά στοιχεία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη κατασχεθεί από τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δανειστές για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των τοπικών αγοραστών κατοικιών.

Την υπόθεση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο νομικά, εργολάβοι και προμηθευτές που έχουν καταθέσει περισσότερες από 500 αγωγές κατά της Evergrande στα κινεζικά δικαστήρια για καθυστέρηση των πληρωμών.

Όλα αυτά καθιστούν την υπόθεση χρεοκοπίας της Evergrande μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από αυτή της πλέον ανενεργής αυτοκρατορίας HNA, η οποία κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής περιουσιακών στοιχείων της Κίνας στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της πτώχευσης στις αρχές του 2020, περίπου 67.400 πιστωτές, αναζήτησαν συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (187 δισεκατομμύρια δολάρια). Εκείνη την εποχή, η επαρχιακή κυβέρνηση του Χαϊνάν παρενέβη για να σχηματίσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να επιβλέπει τη διαδικασία.

Η ομάδα εργασίας απαρτιζόταν από εκπροσώπους τοπικών κυβερνήσεων, εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και διεθνείς ελεγκτές. Το αποτέλεσμα ήταν ανάμεικτο: οι περισσότεροι πιστωτές που όφειλαν 100.000 γιουάν ή λιγότερο πληρώθηκαν πλήρως σε μετρητά. Οι υπόλοιποι υπέστησαν σε γενικές γραμμές μεγάλες ζημίες ανάλογα με διάφορα προγράμματα ανταλλαγής χρέους προς μετοχές.

Οι αρχές ενδέχεται να εφαρμόσουν ένα παρόμοιο πρότυπο, αν και η διασυνοριακή φύση της διάλυσης της Evergrande θα είναι μια πρόκληση. Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, οι δύο δικαιοδοσίες θα αναγνωρίζουν αμοιβαία τις εντολές εκκαθάρισης και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει δοκιμαστεί μόνο σε τρεις πόλεις, μη συμπεριλαμβανομένης της Guangzhou, όπου εδρεύει η Evergrande. Η διαδικασία θα πάρει χρόνια. Οι ξένοι πιστωτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners