Σε έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά σήμερα η Ελλάδα με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει το πρωί. Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/1) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν ανάδοχοι για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έδωσε σχετική εντολή σε Alpha, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale, για την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου το οποίο θα έχει ημερομηνία λήξεως την 15η Ιουνίου του 2034

Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ ενώ το μεγάλο στοίχημα αυτής της έκδοσης θα είναι το επιτόκιο.

«Βγαίνει» στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές – Γιατί είναι θετικό το momentum

Το στοίχημα του επιτοκίου

Από τη μία ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αντικατοπτρίζεται το τελευταίο διάστημα ακόμη περισσότερο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται να ψηφίζουν Ελλάδα και αυτό αποτυπώνεται και στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει κοντά στις 100 μονάδες ενώ βρέθηκαν και κάτω από αυτές.

Αυτός είναι ο θετικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του επιτοκίου. Από την άλλη θα είναι το πρώτο «καινούργιο» δεκαετές ομόλογο που λήγει μετά το έτος σταθμό, 2032 . Και λέμε σταθμό το 2032 καθώς προβλέπεται η εξόφληση των αναβαλλόμενων τόκων ύψους 25 δισ. ευρώ, από την ρύθμιση που συνοδεύει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Άρα μέσα στην τιμή του ομολόγου θα ενσωματώνεται και το ρίσκο της αποπληρωμής που ίσως οδηγήσει την απόδοση υψηλότερα

Είναι η πρώτη καινούρια έκδοση για το 2024 από τον ΟΔΔΗΧ ενώ υπενθυμίζεται πως στις 17 Ιανουαρίου ο ΟΔΔΗΧ έκανε ποδαρικό στις αγορές με την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου .Το ελληνικό δημόσιο στοχεύει φέτος σε δανεισμό 10-12 δισ. για το σύνολο του έτους με προβλέψεις και για πρόωρες επαναγορές χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές