Επέκταση της αναστολής του κανόνα που επιβάλλει στους αγρότες της ΕΕ να αφήνουν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση εάν υποβάλλουν αίτηση για κοινοτικές επιδοτήσεις, αναμένεται να προτείνει την Πέμπτη η Κομισιόν, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

ΕΕ: Ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας

Όπως σημειώνει το Reuters, η Γαλλία είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα πιέσει τους ετέρους της στην ΕΕ να συμφωνήσουν να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για την αγρανάπαυση των γεωργικών εκτάσεων. Πρόκειται για κανόνες που θεσπίστηκαν από την ΕΕ προκειμένου οι γεωργικές επιδοτήσεις να συνδεθούν με πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές ανεστάλησαν προσωρινά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως απάντηση στις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα συνεχιστεί η παρέκκλιση από τους κανόνες»

«Σε γενικές γραμμές η ιδέα είναι να συνεχιστεί η παρέκκλιση από αυτούς τους κανόνες», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης.

Οι κανόνες για την αγρανάπαυση αποτελούν μία από τις αιτίες που έχουν πυροδοτήσει την οργή των αγροτών, η οποία εκφράζεται με δυναμικές κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ελλάδα.

Η αγρανάπαυση

Οι αγρότες πρέπει να πληρούν ορισμένους όρους για να λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στους όρους αυτούς περιλαμβάνεται η απαίτηση να αφήνουν το 4% της γεωργικής γης ελεύθερη από παραγωγικές δραστηριότητες, ώστε η φύση να μπορεί να ανακάμψει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης