Ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ιδιωτική και επαγγελματική χρήση καθώς και μέσα δημόσιας μεταφοράς, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας, κ.ά. Οι τεράστιες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούν απαιτήσεις για έργα και επενδύσεις χωρίς προηγούμενο στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας (“grid”) στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και στην Ελλάδα.

Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια μέχρι το πράσινο υδρογόνο κι άλλες μορφές από μόνη της δεν είναι αρκετή εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα να την μεταφέρουν –ειδικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν όσον αφορά την αποθήκευσή τέτοιων μορφών ενέργειας. Έτσι, «τρέχουν» πλέον και έργα με στόχο την αποθήκευση τέτοιων μορφών ενέργειας.

Κίνα: Ξεπερνά την ΕΕ στην έρευνα για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

Για το λόγο αυτό η ΕΕ σε συνεργασία με τις χώρες του μπλοκ καταβάλλει προσπάθειες για να αναπτυχθούν νέα τέτοια δίκτυα, κυρίως διασυνοριακά, τα οποία έχουν σαν στόχο να μπορούν να μεταφέρονται αμφίδρομα μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού από τη μια χώρα στην άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες σε ώρες και περιόδους αιχμής.

Η ανάγκη για ύπαρξη νέων διασυνοριακών δικτύων είναι εμφανής και μόνο εάν υπολογίσει κανείς τη μεγάλη αύξηση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκής ισχύος (solar PV) τα τελευταία έτη στην ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά από την SolarPower Europe τα παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Προτεραιότητα τα δίκτυα μεταφοράς

Η ΕΕ έχει ορίσει δεκάδες τέτοια έργα υποδομών δικτύου στο έδαφος χωρών της ΕΕ, στα οποία δίνει προτεραιότητα για αδειοδότηση και εφαρμογή. Επίσης στα σκαριά βρίσκονται και υπεράκτια τέτοια έργα. Όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργίας υποδομών για τη διασύνδεση της Ευρώπης, με την ονομασία Connecting Europe Facility, με στόχο να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί ως το 2030.

Διασύνδεση με ηλιακά και αιολικά πάρκα

Τα νέα δίκτυα θα συνεισφέρουν σημαντικά στην εξισορρόπηση μεταφοράς μεγάλων και επαρκών ποσοτήτων ενέργειας ανάμεσα σε χώρες και περιοχές που παράγουν ενέργεια από διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές: Μεταξύ περιοχών που έχουν πολύ ήλιο και κατά συνέπεια πολλά ηλιακά πάρκα και περιοχών με χαρακτηριστικό τους πιο δυνατούς ανέμους όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα αιολικά συστήματα, όπως αποκάλυψε στο Reuters Events ο Sylvain Cognet-Dauphin, εκτελεστικός διευθυντής της S&P Global Commodity Insights.

Έργα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τέτοια έργα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων δικτύων τόσο στη Δυτική όσο και την Ανατολική Ευρώπη. Στα δυτικά, η ΕΕ θέλει να δώσει προτεραιότητα σε έργα υποδομής για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτό που θα συνδέει την Beariz στη βορειοδυτική Ισπανία με τη Fonte Fria στην Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ειδικά στις χώρες αυτές οι διεργασίες προχωρούν με τη διαδικασία του επείγοντος επειδή η ανάπτυξη ηλιακών κυρίως πάρκων προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Γαλλία με Ισπανία και έργα στη Γερμανία

Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοια δίκτυα που θα διασχίζουν τα Πυρηναία Όρη και θα ενώνουν Γαλλία με Ισπανία. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για αρκετές τέτοιες γραμμές που θα συνδέουν και τη Γερμανία.

Ελλάδα με Ισραήλ και Ιταλία με Τυνησία

Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για έργα όπως είναι η ανάπτυξη  της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ, μέσω υποθαλλάσιας γραμμής μεταφοράς. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εισάγεται από τα ανατολικά της ΕΕ ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται εκτός Ευρώπης. Επίσης υπό εξέλιξη βρίσκεται έργο και για ηλεκτρική διασύνδεση της Σικελίας με την Τυνησία.

Τα οφέλη

Τα διασυνοριακά αυτά δίκτυα εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα κόστη παραγωγής ενέργειας στην ΕΕ κατά 9 δις ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι να αυξηθεί έως το 2025 μέσα στην ΕΕ η διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος κατά 23 γιγαβάτ (GW), από 93 GW που είναι σήμερα. Μέχρι το 2030 στόχος είναι να αυξηθεί η ισχύς αυτής κατά επιπλέον 64 GW, σύμφωνα με την ΕΕ. Μόνο η Ισπανία, έχει ανεβάσει το στόχο της να αυξήσει έως το 2030 την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο από τα 39 στα 76 GW, δείχνουν τα στοιχεία του Reuters. Μέχρι το 2030 η ΕΕ σκοπεύει να εγκαταστήσει αιολική και ηλιακή ισχύ 1.000, από 400 GW το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια