Στάσιμη παρέμεινε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η στατιστική υπηρεσίας INSEE, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Όπως ανέφερε το INSEE στην τριμηνιαία έκθεσή του για το ΑΕΠ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο 0,0% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους μετά από ένα σταθερό τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από πτώση 0,1% στο παρελθόν.

Απεργιακό τσουνάμι απειλεί απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γαλλία

Δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους είχε προβλέψει κατά μέσο όρο μεταβολή 0,0% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από -0,2% έως +0,2%.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Εγχώρια ζήτηση

Τόσο η γαλλική εγχώρια ζήτηση όσο και τα αποθέματα συνέβαλαν αρνητικά στο γαλλικό ΑΕΠ το τρίμηνο, μειώνοντας το κατά -0,1 και -1,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Αντίθετα, θετικός παράγοντας ήταν το εξωτερικό εμπόριο, συνεισφέροντας 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε η INSEE.

Κατά μέσο όρο, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,9% σε ολόκληρο το 2023, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,5% το 2022 και αύξηση 6,4% το 2021, ανέφερε ο οργανισμός.

Ξεχωριστά, το ινστιτούτο Ifo δήλωσε την Τρίτη ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής οικονομικής έρευνας του ινστιτούτου, δήλωσε ότι αυτό θα αφήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες και πλέον συντονισμένες πολυκλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Καθώς παραλύει σταδιακά η χώρα, πολλοί σχολιαστές στον τύπο προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων σε μια συγκυρία κατά την οποία (και) η Γαλλία φλερτάρει με την ύφεση.

Στους αγρότες και τους αλιείς, που δεν φαίνεται ότι ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο Ατάλ, τη Δευτέρα κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις και οι οδηγοί ταξί που διαμαρτύρονται για τις τιμές των καυσίμων. Σημειωτέον ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου ήταν στο Παρίσι 1,8403 ευρώ, ενώ η «σημαία» στα ταξί της γαλλικής πρωτεύουσας είναι 7,30 ευρώ.

Η απεργία των ταξιτζήδων προκαλεί κυκλοφοριακή ασφυξία και στο κέντρο της πρωτεύουσας, έπειτα από τα μπλόκα που στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού (Île-de-France). Όπως αναφέρεται, οι αγρότες έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους σε οκτώ σημεία τους αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή