Οι Βέλγοι αγρότες οργισμένοι για την αύξηση του κόστους, τις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ και το σχέδιο για φθηνές εισαγωγές τροφίμων απέκλεισαν την Τρίτη τους δρόμους πρόσβασης στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρύγκε.

Ισπανία: Ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις – Στο στόχαστρο η ΚΑΠ

Οι αγρότες που οργανώνουν τη διαμαρτυρία δήλωσαν στο Reuters ότι σκοπεύουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, για τουλάχιστον 36 ώρες.

Είπαν ότι το λιμάνι στοχοποιήθηκε επειδή θεωρούν ότι λαμβάνει οικονομική στήριξη εις βάρος των αγροτών.

Εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει πέντε δρόμους για τα φορτηγά, αλλά άφηναν τα αυτοκίνητα να περάσουν. Είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες στη λειτουργία του λιμανιού και ότι το λιμάνι βρίσκεται σε έμμεση επαφή με τους διοργανωτές μέσω της αστυνομίας.

Το συνδικάτο Algemeen Boerensyndicaat (ABS, Γενικό Συνδικάτο Αγροτών) κάλεσε τα μέλη του να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

«Οι αγρότες είναι απελπισμένοι, πραγματικά απελπισμένοι. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση εδώ και χρόνια ότι αυτό θα συνέβαινε», δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικής του ABS Mark Wulfrancke.

Ο Μ.Wulfrancke κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η τιμή των τροφίμων αντανακλά το πρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες για να συμμορφωθούν με τα αυξανόμενα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρώπης.

«Θέλουμε σεβασμό από την κυβέρνησή μας, την ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος για να δείξουμε αυτόν τον σεβασμό είναι να χαράξουμε μια πολιτική φιλική προς τους αγρότες, φιλική προς τα τρόφιμα. Χρειαζόμαστε μια σωστή τιμή», δήλωσε στο Reuters.

Το βελγικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει ενισχυθεί από παρόμοιες δράσεις στη Γαλλία, όπου οι αγρότες έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα και έχουν διακόψει την κυκλοφορία γύρω από το Παρίσι, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή