Η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Ίλον Μασκ εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά την Κυριακή και ο ασθενής «αναρρώνει καλά», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), τη Δευτέρα.
Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Η Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου.
Ο Μασκ έγραψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy.
Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.
«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας », έγραψε ο Μασκ. «Αυτός είναι ο στόχος».
Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.
Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους.
Εντατικές έρευνες
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Βανς έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.
Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως « Fitbit στο κρανίο σου ».
Επιπλέον κεφάλαια
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.
Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων