Έντονα πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και ο Dow Jones πάλεψε να διαφοροποιηθεί, στη σκιά της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά και της δήλωσης ότι οι πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να μην είναι ακόμα στον ορίζοντα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,82% στις 38.150 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,61% στις 4.845 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,23% στις 15.164 μονάδες.

ΗΠΑ: Εκδόσεις μαμούθ για να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο εύρος 5,25-5,5%. Η φράση όμως που προβλημάτισε ήταν ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος του επιτοκίου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Για να μην προσγειώσει βέβαια τις αγορές και τις προσδοκίες τους, η Fed αφαίρεσε μια φράση που αναφερόταν σε «πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής».

Κάποια σαφήνεια πάντως ήρθε από τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει κάποια καλή πρόοδο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από τα υψηλά του χωρίς σημάδια αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος για τη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», είπε ο Powell. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι δεσμευόμαστε πλήρως να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2%»μ πρόσθεσε.

Πέραν της Fed, στο επίκεντρο σήμερα ήταν οι μετοχές της Alphabet, οι οποίες σημείωσαν πτώση άνω του 6%, ενώ η Microsoft διολίσθησε κατά 1,5% μετά την δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Σίγουρα, και οι δύο εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις, τόσο στην κορυφαία όσο και στην κατώτατη γραμμή, ωστόσο, τα έσοδα από διαφημίσεις για την Alphabet δεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η πίεση των μετοχών της Alphabet και της Microsoft, παρά τα σε μεγάλο βαθμό θετικά αποτελέσματα των εταιρειών, μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, σχολιάζει ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA Research. «Ακόμα κι αν έχουμε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι άνθρωποι μπορεί να πουλάνε επειδή θέλουν απλώς να κατοχυρώσουν κέρδη», πρόσθεσε.

Ο τεχνολογικός τομέας – ο οποίος τροφοδότησε το ράλι της αγοράς από το 2023 έως το 2024 – διαπραγματεύεται τώρα σε σχετικά υψηλή αποτίμηση σχεδόν 29 φορές τα κέρδη του 2024 (εκτιμήσεις), σύμφωνα με τον Stovall. Έχοντας αυτό κατά νου, οι επενδυτές θα πρέπει να δουν αύξηση των κερδών προκειμένου οι εταιρείες τεχνολογίας να μπορέσουν να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα τιμής προς λογιστική αξία, είπε ο στρατηγικός αναλυτής.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 7,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έρευνα Υποθηκών της Ένωσης Τραπεζιτών (MBA). Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών σταθεροποιήθηκε στο 6,78%.

Παράλληλα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε μηνιαία άνοδο κατά 107.000 τον Ιανουάριο, σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την Automatic Data Processing (ADP). Οι ετήσιες αμοιβές για όσους διαμένουν στην εργασία αυξήθηκαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, ενώ η ετήσια αύξηση των αμοιβών των αλλαγών εργασίας ανήλθε σε 7,2% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Μάιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street