Στις αγορές ομολόγων βγαίνει η αμερικανική κυβέρνηση, που θα πραγματοποιήσει τους επόμενους τρεις μήνες τις μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων όλων των εποχών, σε μια προσπάθεια να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αναφέρουν οι Financial Times.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει το μέγεθος των εκδόσεων διετών και πενταετών ομολόγων κατά 3 δισ. δολάρια τον μήνα για τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε στην τριμηνιαία ανακοίνωσή του. Τα 70 δισ. δολάρια σε πενταετή ομόλογα που θα πωληθούν τον Απρίλιο θα είναι η μεγαλύτερη δημοπρασία ομολόγων που έχει γίνει ποτέ.

Επιτόκια: Μειώνουν τις πιθανότητες για μείωση τους από τη Fed τον Μάρτιο οι traders ομολόγων

Η ανακοίνωση της Τετάρτης έρχεται μετά από αρκετά τρίμηνα αυξημένων εκδόσεων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με βάση τις τρέχουσες προβλεπόμενες ανάγκες δανεισμού, δεν αναμένει να αυξήσει τα μεγέθη των δημοπρασιών τα επόμενα τρίμηνα.

Η επερχόμενη πλημμύρα εκδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Το ερώτημα φυσικά είναι πώς θα ανταποκριθούν οι επενδυτές στις εκδόσεις των αμερικανικών ομόλογων, καθώς  οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα αντιπαρατίθενται με τις προσδοκίες για την μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η  δημοπρασία 30ετών ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 χαρακτηρίστηκε ως καταστροφική, καθώς έστειλε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων στα ύψη, μιας και οι επενδυτές ζήτησαν term premiun, οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού και επιβαρύνοντας την αγορά μετοχών. Η δημοπρασία απέφερε απόδοση 4,769%, χαμηλότερη από την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα, 4,837%, που ήταν η υψηλότερη από το 2007.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters, πιστεύουν ότι το εκρηκτικό ράλι που γνώρισαν τα ομόλογα στα τέλη του 2023 είναι πιθανό να συνεχιστεί και φέτος, αν η Fed χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική όπως αναμένεται.

Οι αρκούδες όμως  έχουν διαφορετική άποψη. Ενώ οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed μπορεί να οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων τώρα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η έκδοση κρατικών ομολόγων, που αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν στα 2 τρισ. δολάρια το 2024, θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο. Οι αποδόσεις – οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των ομολόγων – θα πρέπει να αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα για να προσελκύσουν τη ζήτηση για την πλημμύρα του νέου χρέους, λένε. Τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν τις τιμές των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά 16 ετών όταν εντάθηκαν τον Οκτώβριο.

Η διολίσθηση των ομολόγων όξυνε επίσης την προσοχή των επενδυτών στο μέτρο των term premiums, την πρόσθετη αποζημίωση που ζητούν οι κάτοχοι ομολόγων για τον κίνδυνο που συνεπάγεται η κατοχή μακροπρόθεσμου χρέους, το οποίο έγινε θετικό τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους εντάθηκαν πέρυσι, όταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch και τα υψηλότερα σχέδια έκδοσης κρατικών ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι τροφοδότησαν ένα ξεπούλημα ομολόγων που οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες