Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Απεργιακό τσουνάμι απειλεί απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γαλλία

Καθώς η Eurostat πιθανότατα θα επιβεβαιώσει την Πέμπτη ότι τα κέρδη τιμών μειώθηκαν επίσης στην ζώνη του ευρώ, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο.

Πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν γενικά πιο προσεκτικοί από τις αγορές όσον αφορά τη χαλάρωση:   η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε ξανά την Τρίτη ότι το καλοκαίρι είναι μια πιο πιθανή αφετηρία. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα εισερχόμενα δεδομένα και δεν καμία ημερομηνία δεν μπορεί να αποκλειστεί για την πρώτη περικοπή.

Στάσιμη η οικονομία

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, η INSΕΕ ανακοίνωσε ότι η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ειδικότερο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο 0,0% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους μετά από ένα σταθερό τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από πτώση 0,1% στο παρελθόν.

Δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους είχε προβλέψει κατά μέσο όρο μεταβολή 0,0% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από -0,2% έως +0,2%.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Εγχώρια ζήτηση

Τόσο η γαλλική εγχώρια ζήτηση όσο και τα αποθέματα συνέβαλαν αρνητικά στο γαλλικό ΑΕΠ το τρίμηνο, μειώνοντας το κατά -0,1 και -1,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Αντίθετα, θετικός παράγοντας ήταν το εξωτερικό εμπόριο, συνεισφέροντας 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε η INSEE.

Κατά μέσο όρο, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,9% σε ολόκληρο το 2023, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,5% το 2022 και αύξηση 6,4% το 2021, ανέφερε ο οργανισμός.

Ξεχωριστά, το ινστιτούτο Ifo δήλωσε την Τρίτη ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής οικονομικής έρευνας του ινστιτούτου, δήλωσε ότι αυτό θα αφήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή