Στην ομάδα των BRICS εντάσσονται πέντε ακόμη χώρες, μετά από πρόσκληση που έλαβαν πέρσι. Πρόκειται για την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επιβεβαίωσαν ότι προσχωρούν στην ένωση η οποία αποτελείτο αρχικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

BRICS: Μεγαλώνουν και αυξάνουν το οικονομικό αποτύπωμά τους

Την προσχώρηση των πέντε νέων κρατών επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής. Σημειώνεται ότι πρόσκληση είχε λάβει και η Αργεντινή, η οποία ωστόσο κατόπιν απέρριψε την πρόταση. Τα μέλη της ομάδας λένε πως η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει σε μια αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης την οποία θεωρούν ξεπερασμένη.

«Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τον στρατό του Ισραήλ»

Η ΥΠΕΞ της Νοτιοαφρικανικής δημοκρατίας δήλωσε ακόμα ότι όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να συντελούν σε γενοκτονία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τα στρατεύματά του να διαπράξουν γενοκτονία και να λάβει βήματα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Νότια Αφρική. Το δικαστήριο δεν διέταξε ωστόσο την κατάπαυση του πυρός.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει επί δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, συγκρίνοντας τα δεινά των Παλαιστινίων με εκείνα των μαύρων Νοτιοαφρικανών υπό το απαρτχάιντ. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία και απορρίπτει τη σύγκριση με την εποχή του απαρτχάιντ.

«Τα ευρήματα (του Διεθνούς Δικαστηρίου) πιστεύουμε ότι καθιστούν σαφές πως μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», δήλωσε η υπουργός ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής στους δημοσιογράφους.

«Αυτό επιβάλλει απαραίτητα μια υποχρέωση σε όλα τα κράτη να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή