
Να αναλογιστούν τις συνέπειες της απόφασής τους να διακόψουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) καλεί τις δυτικές χώρες η Νορβηγία. Σημειώνεται ότι το Όσλο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του προγράμματος.
Γάζα: Ποιες χώρες διακόπτουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA – Κίνδυνος λιμού [γράφημα]
Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, σε αντίθεση με σειρά δυτικών χωρών που διέκοψαν τη στήριξη του Οργανισμό λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ, ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού έλαβαν μέρος στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Κρίσιμη γραμμή ζωής
«Συζητάμε το θέμα της χρηματοδότησης με άλλους δωρητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρτ Έιντε, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, προσθέτοντας πως το Όσλο επιμένει «στην ισχυρή δέσμευσή του προς την υπηρεσία και προς τον παλαιστινιακό λαό».
«Καλούμε και τις άλλες χώρες δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησής τους προς την UNWRA», είπε.

«Η UNWRA αποτελεί κρίσιμη γραμμή ζωής για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γάζα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υπηρεσία χρειάζεται διεθνή υποστήριξη», είπε ο υπουργός.
«Για να αποφύγουμε τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στο τι μπορεί να έχουν κάνει [κάποια] άτομα και στο τι σημαίνει η UNWRA».
Οι κατηγορίες
Ο Μπαρτ Έιντε είπε πως Νορβηγοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες μόλις πριν από την ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί από τις ισραηλινές αρχές για το ζήτημα», είπε.
Η UNRWA
Όπως σημειώνει το Associated Press, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους και παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια και υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στη Γάζα έχει υπάρξει ο κύριος προμηθευτής τροφής, νερού και καταφυγίου σε πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια