Να αναλογιστούν τις συνέπειες της απόφασής τους να διακόψουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) καλεί τις δυτικές χώρες η Νορβηγία. Σημειώνεται ότι το Όσλο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του προγράμματος.

Γάζα: Ποιες χώρες διακόπτουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA – Κίνδυνος λιμού [γράφημα]

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, σε αντίθεση με σειρά δυτικών χωρών που διέκοψαν τη στήριξη του Οργανισμό λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ, ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού έλαβαν μέρος στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη γραμμή ζωής

«Συζητάμε το θέμα της χρηματοδότησης με άλλους δωρητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρτ Έιντε, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, προσθέτοντας πως το Όσλο επιμένει «στην ισχυρή δέσμευσή του προς την υπηρεσία και προς τον παλαιστινιακό λαό».

«Καλούμε και τις άλλες χώρες δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησής τους προς την UNWRA», είπε.

 

«Η UNWRA αποτελεί κρίσιμη γραμμή ζωής για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γάζα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υπηρεσία χρειάζεται διεθνή υποστήριξη», είπε ο υπουργός.

«Για να αποφύγουμε τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στο τι μπορεί να έχουν κάνει [κάποια] άτομα και στο τι σημαίνει η UNWRA».

Οι κατηγορίες

Ο Μπαρτ Έιντε είπε πως Νορβηγοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες μόλις πριν από την ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί από τις ισραηλινές αρχές για το ζήτημα», είπε.

Η UNRWA

Όπως σημειώνει το Associated Press, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους και παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια και υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στη Γάζα έχει υπάρξει ο κύριος προμηθευτής τροφής, νερού και καταφυγίου σε πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα