Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο του 2023, διατηρώντας συγκρατημένο το κόστος ανά μονάδα προϊόντος και δίνοντας στην Fed άλλη μια ώθηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η δυναμική της αγοράς εργασίας εξασθενεί επίσης, αν και σταδιακά, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στον περιορισμό του «πληθωρισμού των μισθών». Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ενώ και ο αριθμός των ανέργων ήταν επίσης ο υψηλότερος εδώ και δύο μήνες.

Έρευνα: Η απομακρυσμένη εργασία δεν φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγικότητα

Αλλα στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ είναι ότι το κόστος αποζημίωσης αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2021, ενώ ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό λίγο χαμηλότερα από το 2% που είναι ο στόχος της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προσέφερε μια σαρωτική επιδοκιμασία για την ισχύ της οικονομίας, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες.

«Ο πληθωρισμός επανέρχεται όλο και περισσότερο υπό έλεγχο καθώς η οικονομία είναι πιο παραγωγική, κρατά υπό έλεγχο το κόστος εργασίας και η αγορά εργασίας επανεξισορροπείται», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη. «Αυτό αναζητούν οι αξιωματούχοι της Fed για να επιτύχουν τις μειώσεις των επιτοκίων που επιζητεί η αγορά στους επόμενους μήνες».

Η μη γεωργική παραγωγικότητα, η οποία μετρά την παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για να δείξουν ότι η ανάπτυξη της παραγωγικότητας παραμένει στα επίπεδα του 4,9% έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για 5,2%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση της παραγωγικότητας με ρυθμό 2,5%. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμό 2,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήταν κατά μέσο όρο 1,2% έως το 2023 μετά από συρρίκνωση 1,9% το 2022.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Χαλάρωση της αγοράς εργασίας

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος – η τιμή της εργασίας ανά μονάδα παραγωγής – ανέκαμψε με ρυθμό 0,5% το περασμένο τρίμηνο μετά την πτώση με ρυθμό 1,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν κατά μέσο όρο 2,9% το 2023, σχεδόν η μισή σε σχέση με το 5,6% του 2022.

Η ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε με ρυθμό 3,7% το περασμένο τρίμηνο και με ρυθμό 5,0% σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη της ωριαίας αποζημίωσης ήταν κατά μέσο όρο 4,2% το 2023, από 3,7% το 2022.

Η συγκράτηση του κόστους εργασίας ωθεί τη Fed πιο κοντά στη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022 στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%.

Η έκθεση αποζημιώσεων έδειξε ότι ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, αυξήθηκε κατά 70.000 άτομα, και συνολικά επιδοτούνταν 1,898 εκατομμύρια άτομα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 20 Ιανουαρίου, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Παρά την αύξηση των απαιτήσεων, οι περισσότεροι εργοδότες κρατούν τους εργαζομένους τους μετά τις δυσκολίες εύρεσης εργασίας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες, οι οποίες γνώρισαν μια άνθηση στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απολύουν εργαζομένους καθώς οι συνθήκες επανέρχονται στο φυσιολογικό τους επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή