Διαφωτιστικά και σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά για τον τρόπο που στέκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στην νέα πραγματικότητα που ήδη διαμορφώνει η ολοένα αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που παρουσιάστηκε χθες.

Κίνα: Ενέκρινε 40 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για δημόσια χρήση

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν. Το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ.

Δηλαδή ενώ το επιχειρείν αντιλαμβάνεται την σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και των ριζικών ανατροπών που φέρνει σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα με τον μετασχηματισμό της εργασίας και της παραγωγής να συμβαίνει, παραπέμπουν στις… καλένδες ένα στρατηγικό επενδυτικό πλάνο για να αντιμετωπίσουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό.

Βάσει έρευνας της Deloitte που παρουσιάστηκε στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, σχετικά με τον αντίκτυπο του Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας, η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική, με τον σωρευτικό αντίκτυπό του να υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι €10,7 δισ.) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%, στο πλέον ευνοϊκό σενάριο.

Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο πρωτογενές περιεχόμενο, επιλύοντας προβλήματα ανοικτού τύπου με την εκτέλεση ευφυούς ανθρώπινης δράσης, κάτι που δεν είναι εφικτό με την «παραδοσιακή» τεχνητή νοημοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου το 50% αυτής της επίδρασης εκτιμάται ότι θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Παροχή Υπηρεσιών και Ενημέρωση & Επικοινωνία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, με το 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων  να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρόλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.

Διστάζουν να κάνουν το άλμα

Επίσης, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI.  Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς ΤΠΕ.

Η τεχνητή νοημοσύνη αν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ανοίγει νέα μονοπάτια για το επιχειρείν ενώ η πιο εξελιγμένη μορφή της, η Παραγωγική ή Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία είναι ικανή να δημιουργεί κείμενο, εικόνες ή άλλα μέσα, χρησιμοποιώντας παραγωγικά μοντέλα ξεκλειδώνει αστείρευτες αναπτυξιακές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους.

Βάσει της μελέτης «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της ΠΤΝ στην Ελλάδα», αν και η τεχνητή νοημοσύνη στην χώρα μας ακόμα δεν έχει μεγάλη πέραση στις επιχειρήσεις, η εξάπλωσή της αναμένεται να πατήσει γκάζι στο κοντινό μέλλον θέτοντας το επιχειρείν ελληνική οικονομία ενώπιον καίριων προκλήσεων που «απαιτούν» ψηφιακές απαντήσεις. Βιομηχανία, μεταποίηση, γεωργία, κατασκευές, ναυτιλία και τουρισμός αποτελούν μερικούς από τους κλάδους που θα βρεθούν στην «αιχμή» της ανάπτυξης της ΠΤΝ με τα δεδομένα να αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν το 2019 η Accenture Greece με την Microsoft στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει $95 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας. Καθίσταται σαφές πως η τεχνητή νοημοσύνη δύναται, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει «χρυσωρυχείο» για την ελληνική οικονομία συνεισφέροντας 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ.

Παρά όμως τα αδιαμφισβήτητα οφέλη, πολλές φορές τα στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους. Η νοοτροπία και η κουλτούρα του ελληνικού επιχειρείν είναι δύσκολο να αλλάξουν, όπως είχε επισημάνει και ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΠΕ.

Ανησυχούν για την ασφάλεια

Βάσει πρόσφατης έρευνας της Kaspérsky σε περίπου 1.900 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως στην οποία συμμετείχαν και 200 υψηλόβαθμα στελέχη στη χώρα μας, οι Έλληνες σε ποσοστό 92% ναι μεν εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αλλά χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους και σε πολλές πτυχές από την κυβερνοασφάλεια μέχρι ακόμα και στην αναζήτηση στοιχείων.

Αν λοιπόν εστιάσουμε στις απαντήσεις των στελεχών στην Ελλάδα προκύπτουν τα εξής:

1)Το 92% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι τα εργαλεία GenAI (π.χ. το ChatGPT) χρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο στην εταιρεία τους τους τελευταίους 9 μήνες.

2)Το 93% συζήτησε για τη χρήση του GenAI κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου τους τελευταίους 6 μήνες.

3)Το 93% των ερωτηθέντων χρειάζεται καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του GenAI και για το που καταλήγουν οι πληροφορίες από την επεξεργασία των δεδομένων.

4)Το 72% των ερωτηθέντων ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να δώσουν ευαίσθητες πληροφορίες της εταιρείας όταν τις τοποθετούν στην πλατφόρμα GenAI.

5)Το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η θέσπιση κανόνων και κανονισμών ήταν μέρος της συζήτησης της διοικητικής ομάδας τους τελευταίους 6 μήνες.

Η αόρατη τεχνολογία και η επανεφεύρεση των επιχειρήσεων

Aν επιχειρήσουμε να κινηθούμε εκτός ελληνικών συνόρων, διαπιστώνουμε πως οι αλλαγές είναι τεκτονικές.

Νέα μελέτη από την Accenture διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας τεχνολογικής αλλαγής, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες επιδραστικές τεχνολογίες γίνονται «Human by Design» και εγκαινιάζουν μια νέα -άνευ προηγουμένου- εποχή παραγωγικότητας και δημιουργικότητας. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι καθώς οι ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες είναι ευκολότερο να αλληλοεπιδρούν και να ενσωματώνονται σε κάθε πτυχή της ζωής μας, κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου η τεχνολογία γύρω μας θα εξαπλώνεται περισσότερο, όντας λιγότερο ορατή.

Η μελέτη Accenture Technology Vision «Human by Design: How AI Unleashes the Next Level of Human Potential» διερευνά πώς μετά από μια περίοδο εκθετικής καινοτομίας, η τεχνολογία -ειδικά η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη- γίνεται πιο ανθρώπινη στη φύση της. Και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ώστε να είναι πιο ανθρωποκεντρική, προσφέρει πρακτικά μεγαλύτερες δυνατότητες στους ανθρώπους να ενισχύσουν τις ικανότητές τους και να επανεφεύρουν τις επιχειρήσεις όπως τις γνωρίζαμε έως τώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το 44% όλων των ωρών εργασίας σε όλες τους κλάδους στις ΗΠΑ, να ωθήσει τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε 900 διαφορετικούς τύπους θέσεων εργασίας και να δημιουργήσει τουλάχιστον $8 τρις σε οικονομική αξία παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI