Περισσότερα από 52 εκατ. δολάρια δαπάνησαν το περασμένο έτος σε νομικές συμβουλές, οι επιτροπές της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ποσό που ανέρχεται σε περίπου το 30% των ποσών που συγκέντρωσαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τα οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times, τα νομικά έξοδα είναι πολλά εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι οι ομάδες υπέρ του Τραμπ ξόδεψαν σε παραδοσιακές εκστρατείες όπως η διαδικτυακή διαφήμιση, ή η ψηφιακή συμβουλευτική. Οι ομάδες ξόδεψαν συνολικά 166 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τη διαρροή στα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας, οι μυριάδες δικαστικές υποθέσεις έδωσαν επίσης στον Τραμπ έναν τρόπο να συγκεντρώσει μετρητά για την προεκλογική εκστρατεία, έδειξαν οι δημοσιοποιήσεις για τα οικονομικά.

Σπαζοκεφαλιά για Ευρωπαίους μια νέα θητεία Τραμπ

Το «μπόνους» της φυλάκισης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πάντως, ότι ευνοείται από τις διώξεις. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η μεγαλύτερη εισροή μικρών δωρεών καταγράφηκε στις 25 Αυγούστου, όταν ο Τραμπ παραδόθηκε στις αρχές της Ατλάντα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Η φωτογραφία του κυκλοφόρησε στο κοινό και η καμπάνια του Τραμπ έβαλε τη φωτογραφία σε μπλουζάκια και κούπες.

Εκείνη την ημέρα έγιναν περίπου 85.000 συνεισφορές, περίπου 10 φορές περισσότερες από ό,τι λαμβάνουν οι ομάδες Τραμπ μια τυπική ημέρα, αποφέροντας σχεδόν 4,3 εκατομμύρια δολάρια. Η συγκέντρωση κεφαλαίων κατέγραφε επίσης αύξηση, μετά από τα νέα για καθεμία από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που άσκησαν οι εισαγγελείς εναντίον του πρώην προέδρου πέρυσι.

Οι κατηγορίες

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια πολιτική υπόθεση που απειλεί την επιχειρηματική του αυτοκρατορία, καθώς και τέσσερις ποινικές υποθέσεις.

Στην πρώτη από τις ποινικές υποθέσεις , στο Μανχάταν, ο Τραμπ κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για να καλύψει πληρωμές με «ψιλοχρήματα» σε μία πορνοστάρ πριν από τις εκλογές του 2016. Στη δεύτερη, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζακ Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ για φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για πυρηνικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Η τρίτη και η τέταρτη υπόθεση – μια ομοσπονδιακή, μια στη Γεωργία – ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ συνωμότησε για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος έχει αντικρούσει σθεναρά και τις 91 ποινικές κατηγορίες εναντίον του, επιτέθηκε στους εισαγγελείς που ασκούν τις υποθέσεις και στους δικαστές που τις επιβλέπουν και τους χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενους.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Τραμπ και οι δωρητές τους έχουν αναγνωρίσει ότι ο πρώην πρόεδρος έχει μετατρέψει τις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του σε πολιτικό όπλο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συσπειρωθεί γύρω του.

«Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν το 2018, το 2020 και το 2022», δήλωσε η εκπρόσωπος της Χέιλι, Nachama Soloveichik, σε δήλωση αυτή την εβδομάδα. «Με τον Τραμπ να ξοδεύει όλα τα χρήματα και τον χρόνο της προεκλογικής του εκστρατείας σε δικαστικές υποθέσεις και χάος, μπορούμε να περιμένουμε να προσθέσουμε και το 2024 στη λίστα».

Τα νομικά προβλήματα του Τραμπ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τον μαστίζουν σε γενικές εκλογές εναντίον του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε επτά πολιτείες — Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν — σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg/Morning Consult. Ωστόσο, το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν τον Τραμπ εάν καταδικαζόταν για έγκλημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή