Η μετοχή της Volvo Cars αυξήθηκε περισσότερο από 20% την Πέμπτη, αφότου η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την “προβληματική” θυγατρική Polestar Automotive.

Η Volvo ανέφερε νωρίτερα την ίδια ημέρα αύξηση 10% σε ετήσια βάση στις καθαρές πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου σε 148,1 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (14,16 δισεκατομμύρια δολάρια), ανεβάζοντας τις πωλήσεις στο σύνολο του 2023, σε 552,8 δισεκατομμύρια κορώνες. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα 18,38 εκατομμύρια κορώνες από 12,17 εκατομμύρια για την ίδια περίοδο το 2022.

Volvo: Ρεκόρ ετήσιων πωλήσεων το 2023 και ιστορικό χαμηλό στη μετοχή

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να παραδώσει τη διαχείριση της προβληματικής μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων Polestar στον πλειοψηφικό μέτοχο της Volvo, την κινεζική Geely Holding, η οποία κατέχει ποσοστό 78,65% στην εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Στον ετήσιο απολογισμό της, η Volvo σημειώνει ότι η Polestar «εισέρχεται στην επόμενη συναρπαστική φάση του ταξιδιού της με ενισχυμένο επιχειρηματικό σχέδιο» και ότι «η εστίαση της μητρικής εταιρείας είναι στην ανάπτυξη της Volvo Cars και στη συγκέντρωση των πόρων της ανάλογα».

«Ως εκ τούτου, αξιολογούμε μια πιθανή προσαρμογή της συμμετοχής της Volvo Cars στην Polestar, συμπεριλαμβανομένης της διανομής μετοχών στους μετόχους της Volvo Cars. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Geely Sweden Holdings να γίνει ένας σημαντικός νέος μέτοχος», πρόσθεσε η εταιρεία.

HD Maps

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars Jim Rowan δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι αυτή ήταν μια «φυσική εξέλιξη» στη σχέση μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Προφανώς, δημιουργήσαμε την Polestar ως ξεχωριστή εταιρεία εδώ και πολύ καιρό, και από τότε εργαζόμαστε με την Polestar για αρκετά χρόνια», είπε ο Rowan.

«Τώρα στην Polestar… έχουν ένα πολύ συναρπαστικό μέλλον μπροστά τους, έχουν μετακομίσει από μια εταιρεία ενός αυτοκινήτου σε μια εταιρεία τριών αυτοκινήτων, έχουν δύο ολοκαίνουργια αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα , στην πραγματικότητα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και αυτό θα τους οδηγήσει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης».

Η Volvo Cars κατέχει περίπου το 44% της Polestar, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, έχοντας εξαγοράσει την εταιρεία το 2015. Το brand ηλεκτρικών οχημάτων πολυτελείας έχει δυσκολευτεί από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2022 και οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ότι είχε γίνει εμπόδιο για τη Volvo.

Ο Rowan είπε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τη Volvo Cars να αρχίσει να μειώνει τη συμμετοχή της στην Polestar και για την εταιρεία να «ψάξει για χρηματοδότηση εκτός της Volvo».

«Αυτό επιτρέπει σε εμάς και στη Volvo να επικεντρωθούμε πλήρως στο αναπτυξιακό μας ταξίδι, ειδικά σε ορισμένες από τις τεχνολογικές επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα δύο-τρία χρόνια».

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Polestar είχε τονίσει ότι «καλωσορίζει την Geely Sweden Holding ως πιθανό άμεσο νέο μέτοχο» και ότι η Volvo Cars «θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος σε τομείς σε όλη την Ερευνα και Ανάπτυξη, την κατασκευή, τη μετά την πώληση και το εμπορικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή