
«Δαπανούμε πολλά χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε στο πλαίσιο της συνάντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν δεν υπήρχε Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και «στα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν».
Ευρωπαϊκή Ένωση: «Λευκός καπνός» για χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
Επισήμανε τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020 και ότι αυτό επιτεύχθηκε και με ελληνική παρέμβαση.
Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσαρμογές που γίνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει το κομμάτι που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια τα οποία θα εκταμιευθούν. Αναφερόμενος στο Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε «καταφέραμε και αποσπάσαμε κάποιους πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η μεγάλη πλειονότητα των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θέλω να θυμίσω εδώ ότι έχουν εκταμιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

Στρατηγικός διάλογος για την ΚΑΠ
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση» .
Όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι αγρότες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την Παρασκευή θα μιλήσει στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξει πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα.
Είπε συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία: «Θα αναφερθούμε στο τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση. Εάν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε, παραδείγματος χάρη, τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στην Θεσσαλία».
Υπογράμμισε δε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνησή μας, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν, και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση».
Μετανάστευση και φυσικές καταστροφές
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα η οποία είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων από τα ταμεία της μετανάστευσης.
Αναφέρθηκε επίσης και «στην αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικές ευελιξίες που αφορούν τα ταμεία συνοχής, το ΕΣΠΑ δηλαδή, που μας επιτρέπουν να έχουμε ένα σημαντικό θετικό δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις αναθεωρήσεις».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια