Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

“Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι

Η συμφωνία των «27» για μια βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία “αποδεικνύει γι΄άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άρση του ουγγρικού βέτο στο πακέτο αυτό.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X (πρώην Twitter). Η βοήθεια αυτή “θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Ο Ορμπαν

Τη συμφωνία και την άρση του «βέτο» από πλευράς του Βίκτορ Ορμπαν ξεκλείδωσε μια φράση «κλειδί» στο κείμενο των συμπερασμάτων που ζητούσε αναθεώρηση των χρημάτων σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 (α) αναφέρεται ότι «στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει συζήτηση σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει πρόταση για αναθεώρηση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Είχε προηγηθεί ειδική συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν, του Γάλλου προέδρου, του Γερμανού καγκελάριου και της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή