«Δαπανούμε πολλά χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε στο πλαίσιο της συνάντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν δεν υπήρχε Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και «στα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν».

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Λευκός καπνός» για χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Επισήμανε τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020 και ότι αυτό επιτεύχθηκε και με ελληνική παρέμβαση.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσαρμογές που γίνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει το κομμάτι που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια τα οποία θα εκταμιευθούν. Αναφερόμενος στο Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε «καταφέραμε και αποσπάσαμε κάποιους πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η μεγάλη πλειονότητα των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θέλω να θυμίσω εδώ ότι έχουν εκταμιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

Στρατηγικός διάλογος για την ΚΑΠ

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση» .

Όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι αγρότες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την Παρασκευή θα μιλήσει στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξει πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα.

Είπε συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία: «Θα αναφερθούμε στο τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση. Εάν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε, παραδείγματος χάρη, τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στην Θεσσαλία».

Υπογράμμισε δε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνησή μας, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν, και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση».

Μετανάστευση και φυσικές καταστροφές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα η οποία είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων από τα ταμεία της μετανάστευσης.

Αναφέρθηκε επίσης και «στην αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικές ευελιξίες που αφορούν τα ταμεία συνοχής, το ΕΣΠΑ δηλαδή, που μας επιτρέπουν να έχουμε ένα σημαντικό θετικό δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις αναθεωρήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα