Προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας από τις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου κατευθύνονται οι τιμές του πετρελαίου, με καταλύτη, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για παύση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate, σημείωσε άνοδο πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι σήμερα Παρασκευή, στις ασιατικές αγορές, αλλά είναι χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση κατά 5%.

ΟΠΕΚ: Το καρτέλ χάνει τον έλεγχο του πετρελαίου

Αντίστοιχα και το Brent βρίσκεται σε πορεία εβδομαδιαίων απωλειών. Αυτή την ώρα κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 79,13 δολάρια.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, είναι ακόμη νωρίς και δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος τις επόμενες ημέρες.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επεκταθούν με μεγάλη ταχύτητα και επειδή οι αντάρτες Χούτι με έδρα την Υεμένη συνεχίζουν να στοχεύουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ενώ η αγορά περιμένει μια απάντηση των ΗΠΑ σε επίθεση με drone που προκάλεσε τον θάνατο αμερικανών στρατιωτών  στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο.

Όπως σχολίασε ο Vishnu Varathan, οικονομολόγος στην Mizuho Bank, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που επιβάλλεται στο αργό πετρέλαιο εξασθενεί καθώς οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα αυξάνονται». Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια σύγκρουση τόσο εδραιωμένη και πολωμένη είναι απίθανο να έχει μια γραμμική, απεριόριστη και σύντομη πορεία προς την επίλυση».

Το πετρέλαιο περιόρισε τα μηνιαία κέρδη του Ιανουαρίου που συνδέονται με τις επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω της ισχυρής προσφοράς και των ανησυχιών  σχετικά με τη ζήτηση από βασικούς καταναλωτές συγκράτησαν την άνοδο.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ+ σηματοδότησε την Πέμπτη ότι θα διατηρήσει τις περικοπές της παραγωγής κατά 490.000 βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities