Σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων υποχώρησε το ρούβλι την Παρασκευή, έχοντας χάσει τη στήριξη της ευνοϊκής για τα φορολογικά έσοδα περιόδου στο τέλος του μήνα και καθώς οι παράγοντες της αγοράς προσάρμοσαν τις θέσεις κινδύνου τους ενόψει του Σαββατοκύριακου.

Ακίνητα: Τα ρούβλια θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας το ρούβλι υποχωρούσε 0,6% έναντι του δολαρίου στα 91,01, υποχωρώντας σε αυτό το σημείο για πρώτη φορά από τις 16 Ιανουαρίου.

Κατέγραφε επίσης απώλειες 1% έναντι του ευρώ και 0,6% έναντι του γουάν.

Παρά την υποχώρηση, αναλυτές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να αναμένουν σχετική σταθεροποίηση του ρωσικού νομίσματος τουλάχιστον ως τα μέσα Μαρτίου.

Πετρέλαιο και φορολογικά έσοδα

Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου ώθησε το ρούβλι χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αργό πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, υποχώρησε κατά 0,1% στα 78,66 δολάρια το βαρέλι.

Οι φορολογικές πληρωμές στο τέλος του μήνα, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συνήθως στηρίζουν το ρούβλι, καθώς οι εξαγωγείς μετατρέπουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα για να πληρώσουν τις τοπικές υποχρεώσεις. Οι κρατικές πωλήσεις συναλλάγματος συνέχισαν να στηρίζουν το ρούβλι.

Το νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει ώθηση εάν οι έλεγχοι κεφαλαίων που απαιτούν από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν τα έσοδα σε ξένο νόμισμα παραταθούν και μετά τις 30 Απριλίου. Οι παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε επιφυλακή για νέα δεδομένα μετά την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση, η οποία απορρίφθηκε γρήγορα από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.

Ο δείκτης RTS σε δολάρια σημείωσε πτώση 0,7% στις 1.116,9 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι υποχώρησε 0,1% στις 3.227,2 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές