Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι εργοδότες στη Ρωσία για την ανεύρεση εργαζομένων. Από βιομηχανίες και διυλιστήρια μέχρι πολυτελή εστιατόρια της Μόσχας πλήττονται από ελλείψεις προσωπικού, καθώς μεγάλο μέρος των εργαζομένων βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου. Αυτό πυροδοτεί αυξήσεις μισθών που βάζει εμπόδια στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να αναπληρώσει τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ανταγωνισμός για ανεύρεση προσωπικού έχει ωθήσει τους μισθούς σε διψήφιο ποσοστό αύξησης κάνοντας την μέχρι πρότινος σχετικά προσοδοφόρα στρατιωτική θητεία λιγότερο ελκυστική, ακόμη και μετά την αύξηση 10,5% στη μηνιαία αμοιβή που έδωσε το Κρεμλίνο πέρσι.

Ειδικοί, όπως μηχανικοί, χειριστές μηχανών, συγκολλητές, οδηγοί και ταχυμεταφορείς μπορούν πλέον να βρουν θέσεις εργασίας με μισθούς συγκρίσιμους ή μεγαλύτερους από του στρατού, αφού οι αποδοχές  στην αγορά εργασίας αυξήθηκαν κατά 8%-20% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg από εγχώρια υπηρεσία προσλήψεων Superjob.

Ρωσία: Τουρτουρίζουν από το κρύο οι πολίτες

Η σημερινή έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πρωτόγνωρη, σύμφωνα με πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg.

Η ρωσική οικονομία εμφανίζει ένα κενό ρεκόρ 2,3 εκατομμυρίων εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη Ρωσία έχει βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό του 2,9%.

«Η στρατηγική της Ρωσίας για τη στρατολόγηση εθελοντών στις ένοπλες δυνάμεις με μεγάλα οικονομικά κίνητρα και αμοιβές αμοιβές πιθανότατα σχεδιάστηκε για μια σύντομη σύγκρουση. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η χαμηλή ανεργία σημαίνουν ότι οι εργοδότες έχουν λίγες επιλογές αλλά παρόμοιες με αυτές που προσφέρει ο στρατός», εξηγεί ο ρώσος οικονομολόγος Alex Isakov. Προσθέτει, δε, ότι καθώς οι μισθοί της αγοράς φτάνουν τους μισθούς του στρατού, η Ρωσία θα πιεστεί να επιλέξει μεταξύ της μετατόπισης ενός ακόμη μεγαλύτερου μέρους των δημόσιων δαπανών της προς τον στρατό, της αποδοχής μείωσης των εισροών εθελοντών ή της στροφής σε στοχευμένη κινητοποίηση».

Διαρροές

Οι τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για νέο προσωπικό —δημόσια διοίκηση και άμυνα— έχουν έλλειμμα 365.000 εργαζομένων. Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε εθελοντές για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσφέροντας 210.000 ρούβλια μηνιαίως.

Επιπλέον, η απόφαση του Πούτιν να καλέσει το 2022 300.000 εφέδρους προκάλεσε μια έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων που ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο. Πολλοί ήταν νέοι επαγγελματίες, των οποίων η αποχώρηση επιδείνωσε περαιτέρω τις πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για την κεντρική τράπεζα, η οποία διπλασίασε το βασικό επιτόκιο πέρυσι, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού που προέρχεται από την αύξηση των μισθών. Στο μεταξύ, η έλλειψη εργαζομένων βάζει όρια στη δυνατότητα ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, καθώς οι υψηλοί μισθοί περιορίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Εκτός από τους μισθούς, οι εργοδότες προσφέρουν πλέον πρόσθετα οφέλη για την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρωσική εταιρεία χάλυβα, Severstal, πρόκειται να δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια ρούβλια (103 εκατομμύρια δολάρια) για αυξήσεις μισθών το 2024 και 15 δισεκατομμύρια ρούβλια για τα προγράμματα υποστήριξης των εργαζομένων της, όπως δαπάνες για αθλητισμό, στεγαστικά δάνεια κ.ά., αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης.

Η ζήτηση

Τα εστιατόρια και οι κατασκευαστικές εταιρείες αισθάνονται επίσης πίεση καθώς μετανάστες εργάτες από γειτονικές χώρες εγκαταλείπουν τη Ρωσία επειδή ο υψηλός πληθωρισμός και το αδύναμο ρούβλι έχουν μειώσει το εισόδημά τους σε όρους δολαρίου.

Οι σεφ έχουν «μεγάλη ζήτηση», σύμφωνα με τον Igor Bukharov, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων, ο οποίος αναφέρει ότι οι μισθοί τους αυξήθηκαν κατά 10%-15%, σε μερικές φορές έως και 300.000 ρούβλια.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ανάγκασε τη Ρωσία να αναζητήσει εργάτες από πιο μακριά. Περίπου 10.000 άνθρωποι πρόκειται να φτάσουν από την Κένυα, σύμφωνα με το Tass.

Ακόμη, οι αρχές σε μια περιοχή της Σιβηρίας υπολογίζουν στη Βόρεια Κορέα ως πηγή εργαζομένων για τα εργοτάξιά τους, ενώ ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Προγραμματιστών Anton Glushkov θέλει να προσελκύσει «υπερβάλλον» εργατικό δυναμικό από την Κούβα.

Άλλες πάλι εταιρείες προσπαθούν να αντλήσουν προσωπικό από αντισυμβατικές πηγές, όπως στην περίπτωση της Russian Railways JSC η οποία, όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει να προσλάβει κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία και έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Superjob, στη νέα πραγματικότητα της ρωσικής αγοράς εργασίας το 85% των εταιρειών στη Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού και το 93% δεν τολμά να μειώσει το προσωπικό. Και όλα αυτά, ενώ ο αριθμός των αγγελιών εργασίας αυξήθηκε κατά 150% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή