Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η χρονιά για την Amazon, που είδε τα κέρδη και τα έσοδά της να είναι αισθητά βελτιωμένα από τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για κέρδη 0,80 δολάρια ανά μετοχή.

Χάρη στην εορταστική περίοδο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μείωση του κόστους, το τέταρτο τρίμηνο παρουσίασε καθαρά κέρδη 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,00 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με τα 0,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,03 δολάρια ανά μετοχή, το προηγούμενο τρίμηνο.

Amazon: Ιστορική επένδυση σε κέντρα δεδομένων 

Τα μεγέθη

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 14% στα 170,0 δισεκατομμύρια δολάρια, από 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 166,0 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση στα 105,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στα 40,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι πωλήσεις στο τμήμα cloud computing της εταιρείας, AWS, αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Τα έσοδα από τις διαφημιστικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 27% στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τα αναμενόμενα.

«Αυτό το τέταρτο τρίμηνο ήταν μια περίοδος ρεκόρ για τις γιορτές και έκλεισε ένα ισχυρό 2023 για την Amazon», δήλωσε ο Andy Jassy, ​​Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon. «Ενώ σημειώσαμε σημαντική πρόοδο εσόδων, λειτουργικών εσόδων και ελεύθερων ταμειακών ροών, αυτό που μας ικανοποιεί περισσότερο είναι η συνεχής βελτίωση της καινοτομίας μας και της εμπειρίας των πελατών στις επιχειρήσεις μας».

Στη δήλωσή του, ο Jassy είπε ότι η περιφερειοποίηση του δικτύου εκπλήρωσης της Amazon στις ΗΠΑ οδήγησε στις ταχύτερες ταχύτητες παράδοσης για τα μέλη του Prime «μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος εξυπηρέτησης».

Για ολόκληρο το έτος, οι καθαρές πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν 12% στα 574,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το τμήμα της Βόρειας Αμερικής να αυξάνεται κατά 12% σε ετήσια βάση στα 352,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ήταν 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ή 2,90 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρή απώλεια 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 0,27 δολάρια ανά μετοχή, το 2022.

Οι προβλέψεις του 2024

Η Amazon αναμένει ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα κυμανθούν μεταξύ 138 και 143,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύει αύξηση 8% έως 13%. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 142,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντέιβιντ Σίλβερμαν, ανώτερος διευθυντής της Fitch Ratings, αναμένει ότι η ανάπτυξη της Amazon θα μπορούσε να μετριαστεί κάπως το 2024, ιδιαίτερα δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης των δαπανών για καταναλωτικά αγαθά.

«Ωστόσο, η ηγετική θέση της εταιρείας τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο cloud computing, το καλό στρατηγικό ιστορικό και η ικανότητα να επενδύει σε πρωτοβουλίες για την επέκταση του μεριδίου θα επιτρέψει στην Amazon να πλοηγηθεί αποτελεσματικά σε ένα δυνητικά ασταθές περιβάλλον», είπε.

Όπως επισημαίνεται στο ChainStoreAge, η Amazon κυκλοφόρησε τα κέρδη της την ίδια μέρα που ανακοίνωσε νέα σχετικά με την τελευταία της καινοτομία τεχνητής νοημοσύνης: έναν παραγωγικό βοηθό αγορών τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή της για κινητά που ονομάζεται «Rufus», δείχνοντας την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Ταχύτητα και υπηρεσίες Prime

Πέρυσι, η Amazon χορήγησε για πρώτη φορά στα μέλη της υπηρεσίες Prime με τις μεγαλύτερες ταχύτητες παγκοσμίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια πακέτα να παραδίδονται στον προορισμό τους την ίδια ή την επόμενη μέρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4 δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ και άνω των 2 δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη.

Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Amazon να προσφέρει πλέον την αυθημερόν παράδοση σε περισσότερες από 110 περιοχές των ΗΠΑ και λειτουργεί περισσότερους από 55 αποκλειστικούς ιστότοπους αυθημερόν σε όλες τις ΗΠΑ.

Επίσης, επέκτεινε την παράδοση ειδών παντοπωλείου Amazon Fresh και δωρεάν παραλαβή σε πελάτες χωρίς συνδρομή Prime στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επανασχεδίασε επίσης πολλά καταστήματα Amazon Fresh στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και άνοιξε πολλά νέα καταστήματα Whole Foods Market στις ΗΠΑ. Επέκτεινε επίσης την παράδοση ειδών παντοπωλείου από τρίτους με επιπλέον σούπερ μάρκετ Weis Markets στις ΗΠΑ και τα ARCS Supermarket στην Ιαπωνία.

Ενώ, η εταιρεία ανακοίνσε στα μέλη Prime στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να προσθέτουν υγειονομική περίθαλψη από το One Medical στη συνδρομή τους για 9 $ το μήνα (ή 99 $ ετησίως) και να περιλαμβάνουν έως και πέντε επιπλέον μέλη της οικογένειας για 6 $ το μήνα το καθένα.

Επέκταση των Air Drone

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις drone της Prime Air θα επεκταθούν στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και μια επιπλέον τοποθεσία στις ΗΠΑ στα τέλη του 2024.

Η Amazon θα ενσωματώσει επίσης τις παραδόσεις drone στους ιστότοπους Same-Day της εταιρείας, οι οποίες θα παρέχουν στους πελάτες ταχύτερη παράδοση σε μεγαλύτερη επιλογή αντικειμένων. Η Prime Air χρησιμοποιεί drones για την ασφαλή παράδοση πακέτων βάρους έως και πέντε κιλών σε μία ώρα ή λιγότερο.

Οι νέες τεχνολογίες

Η Amazon εγκαινίασε πολλές καινοτομίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου οι πελάτες της να βιώνουν μια ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται εξατομικευμένες προτάσεις μεγέθους χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να βοηθήσουν τους πελάτες να βρουν το μέγεθος που τους ταιριάζει καλύτερα. Το εργαλείο Fit Review Highlights έχει εξατομικευμένα σχόλια από πελάτες που φορούν το ίδιο μέγεθος και βελτιωμένα γραφήματα μεγεθών που διευκολύνουν τους πελάτες να βρίσκουν σχετικές πληροφορίες με τον πιο ελκυστικό οπτικά τρόπο.

Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης ένα εργαλείο Fit Insights για να βοηθήσει τα brands και τους συνεργάτες τους να κατανοήσουν καλύτερα τα ζητήματα προσαρμογής των πελατών και να ενσωματώσουν σχόλια σε μελλοντικά σχέδια και κατασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή