Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, καθώς η ανθεκτική οικονομία και η υψηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζομένους, μια τάση που – όπως σημειώνει το Reuters – θα μπορούσε να προστατεύσει την οικονομία από μια ύφεση φέτος.

ΗΠΑ: Η ισχυρή παραγωγικότητα των εργαζομένων περιόρισε το κόστος εργασίας στο δ’ τρίμηνο

Οι θέσεις εργασίας σε τομείς διάφορους της αγροτικής παραγωγής αυξήθηκαν κατά 353.000 τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν 333.000 επιπλέον θέσεις εργασίας αντί για 216.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των μισθολογίων κατά 180.000.

Η αύξηση της απασχόλησης

Η αύξηση της απασχόλησης παραμένει πολύ πάνω από τις περίπου 100.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα που απαιτούνται για να συμβαδίσουν με την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική της αγοράς εργασίας έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τον ισχυρό ρυθμό του 2022 λόγω των ισχυρών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι υπεραρκετή για να στηρίξει την οικονομία μέσω της ισχυρής καταναλωτικής δαπάνης.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο. Στους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,5% μετά από αύξηση 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η ετήσια αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από τον προ της πανδημίας μέσο όρο της και το εύρος 3,0% έως 3,5% που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι συνάδει με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2%, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο Μάρτιος είναι υπερβολικά κοντά για να επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ανεργίας του Ιανουαρίου δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με το ποσοστό 3,7% του Δεκεμβρίου. Νέες εκτιμήσεις για τον πληθυσμό ενσωματώθηκαν στην έρευνα για τα νοικοκυριά, από την οποία προκύπτει το ποσοστό ανεργίας.

Τα επιτόκια

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν δίνουν βάρος στις πρόσφατες απολύσεις από εταιρείες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών 12.000 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η United Parcel Service αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, η οποία ξεπέρασε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, και στην ψύξη του κόστους εργασίας.

Οι εργοδότες είναι γενικά επιφυλακτικοί ως προς το να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες, οι οποίες απολάμβαναν άνθηση των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απολύουν εργαζομένους καθώς οι συνθήκες επανέρχονται στην κανονικότητα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και τώρα αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Μάιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος του 5,25% έως 5,50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.