Αν και ακόμη τα «φώτα» από την δημόσια πρόταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δεν έχουν σβήσει, με την αγορά να αναμένει το ντεμπούτο της μετοχής «ΕΛΒΕ» στη Λ. Αθηνών, πληροφορούμαστε πως η κινητικότητα για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς είναι ήδη μεγάλη.

Όχι μόνο στις επαφές με πιθανούς επενδυτές, οι οποίες ούτως ή άλλως υπήρχαν, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών της διάθεσης, με το χρονοδιάγραμμα ενδεχομένως να έρχεται νωρίτερα.

Άλλωστε, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς θεωρείται εδώ και καιρό ορόσημο για την έναρξη των ενεργειών που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναθεωρούν την τιμή – στόχο της μετοχής Πειραιώς και Euroxx

Και όταν η ανακοίνωση επισπεύδεται, στις 14 Φεβρουαρίου από 23 αρχικά, μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί από την αγορά, η οποία βλέπει ότι οι ιθύνοντες θέλουν, ευλόγως, να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που υπάρχει, για να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερους όρους.

Η ανάκαμψη

Τα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα αποτυπώσουν την πορεία ανάκαμψης της Πειραιώς, μετά τον μεγάλο μετασχηματισμό της.

Και τούτο επιβεβαιώθηκε και στα αποτελέσματα του 9μηνου του 2023, όταν και η διοίκηση τροποποίησε την καθοδήγηση για το 2023, εκτιμώντας τώρα ROTE >11,5%, σε μεγάλο βαθμό λόγω καλύτερων εσόδων (και επομένως χαμηλότερο λόγο κόστους-εσόδων στο περίπου 43% από <45%). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανοίξουν και το δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων από τα κέρδη του 2023, με τον σχετικό δείκτη payout να διαμορφώνεται στο 10%, ενώ θα ανέλθει έως και το 25% τα επόμενα χρόνια, με το στόχο για κέρδη ανά μετοχή στα 0,65 ευρώ και ROTE 14%, να αναμένεται να επιβεβαιωθεί.

Τα σενάρια

Στην αγορά εκτιμούν πως το ΤΧΣ θα κινηθεί σε μια λογική «ό,τι μπορείς να κάνεις τώρα, μην το αναβάλεις για αργότερα», καθώς θα θελήσει να καρπωθεί την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια, είναι το ποσοστό που θα διατεθεί, μιας και το εύρος αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 4 ευρώ. Στο τραπέζι ήδη υπάρχουν σενάρια για να κρατήσει το Ταμείο ένα ποσοστό 5% -6% από το 27% που κατέχει σήμερα, προκειμένου διατεθεί στο μέλλον με καλύτερους όρους, όμως ακόμη το σενάριο να υπάρξει πλήρης διάθεση δεν έχει αποκλειστεί.

Το μομέντουμ

Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας ot.gr, πρόσφατα σημείωσαν ότι οι συνθήκες για τη διάθεση του 27% (το οποίο με σημερινές τιμές αποτιμάται στα 1,3 δισ.) των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι σήμερα ιδανικές.

Οπως εξηγούν, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί εκτιμάται πως θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις