
Αν και ακόμη τα «φώτα» από την δημόσια πρόταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δεν έχουν σβήσει, με την αγορά να αναμένει το ντεμπούτο της μετοχής «ΕΛΒΕ» στη Λ. Αθηνών, πληροφορούμαστε πως η κινητικότητα για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς είναι ήδη μεγάλη.
Όχι μόνο στις επαφές με πιθανούς επενδυτές, οι οποίες ούτως ή άλλως υπήρχαν, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών της διάθεσης, με το χρονοδιάγραμμα ενδεχομένως να έρχεται νωρίτερα.
Άλλωστε, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς θεωρείται εδώ και καιρό ορόσημο για την έναρξη των ενεργειών που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναθεωρούν την τιμή – στόχο της μετοχής Πειραιώς και Euroxx
Και όταν η ανακοίνωση επισπεύδεται, στις 14 Φεβρουαρίου από 23 αρχικά, μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί από την αγορά, η οποία βλέπει ότι οι ιθύνοντες θέλουν, ευλόγως, να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που υπάρχει, για να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερους όρους.
Η ανάκαμψη
Τα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα αποτυπώσουν την πορεία ανάκαμψης της Πειραιώς, μετά τον μεγάλο μετασχηματισμό της.
Και τούτο επιβεβαιώθηκε και στα αποτελέσματα του 9μηνου του 2023, όταν και η διοίκηση τροποποίησε την καθοδήγηση για το 2023, εκτιμώντας τώρα ROTE >11,5%, σε μεγάλο βαθμό λόγω καλύτερων εσόδων (και επομένως χαμηλότερο λόγο κόστους-εσόδων στο περίπου 43% από <45%). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανοίξουν και το δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων από τα κέρδη του 2023, με τον σχετικό δείκτη payout να διαμορφώνεται στο 10%, ενώ θα ανέλθει έως και το 25% τα επόμενα χρόνια, με το στόχο για κέρδη ανά μετοχή στα 0,65 ευρώ και ROTE 14%, να αναμένεται να επιβεβαιωθεί.
Τα σενάρια
Στην αγορά εκτιμούν πως το ΤΧΣ θα κινηθεί σε μια λογική «ό,τι μπορείς να κάνεις τώρα, μην το αναβάλεις για αργότερα», καθώς θα θελήσει να καρπωθεί την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.
Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια, είναι το ποσοστό που θα διατεθεί, μιας και το εύρος αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 4 ευρώ. Στο τραπέζι ήδη υπάρχουν σενάρια για να κρατήσει το Ταμείο ένα ποσοστό 5% -6% από το 27% που κατέχει σήμερα, προκειμένου διατεθεί στο μέλλον με καλύτερους όρους, όμως ακόμη το σενάριο να υπάρξει πλήρης διάθεση δεν έχει αποκλειστεί.
Το μομέντουμ
Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας ot.gr, πρόσφατα σημείωσαν ότι οι συνθήκες για τη διάθεση του 27% (το οποίο με σημερινές τιμές αποτιμάται στα 1,3 δισ.) των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι σήμερα ιδανικές.
Οπως εξηγούν, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί εκτιμάται πως θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.


Latest News

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη