Στη ζώνη των 1.390 μονάδων αναρριχάται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική του πορεία σε υψηλά 13 ετών, με τον τζίρο μάλιστα να είναι αρκούντως ικανοποιητικός για μια αγορά πυκνή σε εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,84% στις 1.388,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.384,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,15% στις 1.215,34 μονάδες.

Επόμενος στόχος οι 1.400 μονάδες

Ο γενικός δείκτης διέσπασε και το ψυχολογικό επίπεδο των 1.388,11 μονάδων, στο οποίο βρισκόταν στις 10 Μαΐου 2011, και πλέον βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες την αντίσταση των 1.400 μονάδων, όπου και θα δώσει το πρώτο πραγματικό τεστ των μακροπρόθεσμων της αγοράς. Αναμενόμενα εκεί θα βγουν κάποιες πιέσεις τόσο κατοχύρωσης κερδών όσο και μείωσης της αυτοπεποίθησης της αγοράς, εντούτοις αυτό που επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι ότι το επερχόμενο placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς θα διατηρήσει ισχυρό το ενδιαφέρον.

Μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ, τα φώτα πλέον έχουν πέσει στην Πειραιώς, η οποία θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον για αρκετές εβδομάδες. Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο roadshow στο οποίο βρέθηκαν οι εκπρόσωποι της στη Νέα Υόρκη, κάτι που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο για τους «αναλύοντες» την ελληνική αγορά, οι οποίοι βλέπουν θετικά τις προοπτικές της.

Επί της ουσίας όμως η Ελλάδα απολαμβάνει τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την παρουσία της σε μία ζώνη με σταθερό νόμισμα. Εάν αυτοί οι καταλύτες συνοδευτούν και με την προοπτική της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς στο κλαμπ των «ώριμων», τότε η εισροή κεφαλαίων θα είναι σταθερή και συνεχής για αρκετούς μήνες ακόμη, με τα οφέλη να αποτυπώνονται και στις αποτιμήσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και Alpha Bank, με τα κέρδη των 2,72% και 2,53% αντίστοιχα, ηγούνται της ανόδου, ενώ άνω του 1% είναι και η άνοδος που καταγράφουν οι ΕΛΧΑ, Quest, Πειραιώς, Coca Cola, Σαράντης, Τιτάν και Ελλάκτωρ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, ΔΕΗ, Λάμδα, Εθνική, Cenergy, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος, ενώ ο ΟΤΕ είναι στο -0,08% και η Autohellas στο -0,61%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών