Την εικόνα των ακινήτων τους στην πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να τσεκάρουν άμεσα οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλισμένες κατοικίες και δικαιούνται έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 καθώς μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY προκειμένου να «κλειδώσουν» την έκπτωση στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την έκπτωση και να «μείνουν με άδεια χέρια».

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Μέσω νέας ψηφιακής εφαρμογής η μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην εφαρμογή myPROPERTY  που ξεκλειδώνει έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023.

Συνεπώς πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος φορολογούμενος δεν δηλώσει στο Ε9 κατοικία με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ που απέκτησε το 2023 και η οποία ήταν ασφαλισμένη για 12 μήνες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα χάσει τη μείωση των 50 ευρώ στο ποσό του φόρου.

Η πλατφόρμα myPROPERTY για τις αιτήσεις των ιδιοκτητών ασφαλισμένων κατοικιών ανοίγει σήμερα Παρασκευή και οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση επιλέγοντας τον ή τους ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας που θα πρέπει να συσχετίσουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν έως τις 11 Μαρτίου 2024, την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου και με βάση τα στοιχεία αυτά η ΑΑΔΕ υπολογίζει το ποσό της έκπτωσης στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024.
  2. Οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών  μηνών. Το χρονικό διάστημα των τριών μηνών θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον 90 ημερών εντός του ίδιου έτους.
  3. Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.
  4. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος
  5. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας, όπως αναγράφονται στις στήλες 12 και 13 του Πίνακα 1, για τον/τους ΑΤΑΚ που αποτελεί/ούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  6. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα επί κατοικίας, το οποίο αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), στον Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου), στη στήλη 15 «Κτίσμα- Είδος δικαιώματος», με κωδικούς 1 έως 13.
  7. Κατοικία θεωρείται κάθε κτίσμα, μαζί με τα παρακολουθήματά του, το οποίο αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στον Πίνακα 1, στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου», με κωδικό 1 «Κατοικία ή Διαμέρισμα πλην μονοκατοικίας» ή 2 «Μονοκατοικία». Η κατοικία μπορεί να αποτελείται από έναν ή περισσότερους ΑΤΑΚ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax