Πολύ κάτω από τις εξαγγελίες και τις προσδοκίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι θα επιδοτηθούν για το ρεύμα που χρησιμοποιούν για θέρμανση περίπου 1.200.000 νοικοκυριά, κινούνται μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα. Τέσσερις ημέρες πριν λήξει η παράταση που έχει δοθεί έως τις 5 Φεβρουαρίου για υποβολή αιτήσεων και ο αριθμός εκείνων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης ρεύματος έως το πρωί της Δευτέρας 1η Φεβρουαρίου 2024 ανέρχονται σε 452.617.
Σε σύγκριση με το 1.200.000 που προσδοκούσε η κυβέρνηση υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση και το βασικότερο είναι ότι ο κράτος είχε προϋπολογίσει για το συγκεκριμένο επίδομα 120 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο 100 ευρώ ανά αίτηση και με τα έως τώρα δεδομένα το συνολικό ποσό που θα δοθεί δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια υπάρχουν άλλα 70 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί και πρέπει να δοθούν. Μάλιστα από τη στιγμή που για την υλοποίησή του συγκεκριμένου μέτρου έχει ανακοινωθεί ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να δώσει αυτό το ποσό με τη μορφή επιδόματος στα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη είτε αυξάνοντας τα ποσά είτε διευρύνοντας τα κριτήρια για να ενταχθούν περισσότερο στο πρόγραμμα.
Επίσης, ένας από τους λόγους που έχουν υποβληθεί μόλις το 38% του συνολικού εκτιμώμενου αριθμού είναι το γεγονός ότι κάποιος δεν θα πρέπει να έχει εγκεκριμένη αίτηση για πετρέλαιο θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου κτλ ούτε να ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών τιμολογίων. Κατά συνέπεια και αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην χαθούν τα 70 εκατ. ευρώ που ούτως ή άλλως είναι προϋπολογισμένα να δοθούν στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ρεύμα για να ζεσταθούν.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι σπεύσουν έστω και τελευταία στιγμή να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να το πράξουν μέσω της εφαρμογής MyΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος που είναι υποχρεωτικό να αναγραφεί και να ταυτίζεται με το ΑΦΜ του προσώπου που θα υποβάλει την αίτηση. Επίσης, το ακίνητο που αφορά η αίτηση θα πρέπει να είναι η κύρια κατοικία (ιδιόκτητη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρούμενη) και μόνο. Όχι η δευτερεύουσα ή εξοχική ή επαγγελματική στέγη.
Το βασικό επίδομα ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά μήνα και το επίδομα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το εύρος του επιδόματος ανέρχεται από 45 έως 480 ευρώ συμπεριλαμβανομένης προσαύξησης κατά 20% για κάθε προστατευόμενο τέκνο της οικογένειας.
Αξίζει να τονιστεί ότι η μεγάλη διακύμανση στο ύψος του τρίμηνου επιδόματος οφείλεται στο γεγονός ότι το βασικό επίδομα των 60 ευρώ προσαυξάνεται με τους συντελεστές που αντιστοιχούν στις βαθμοημέρες της κάθε περιοχής όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Η επιδότηση εμφανίζεται με τη μορφή έκπτωσης απευθείας στο λογαριασμό ρεύματος και αφορά για παράδειγμα τη θέρμανσης μίας πρώτης κατοικίας με Αir-condition, ηλεκτρικές σόμπες, θερμοπομπούς κτλ. Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσες παροχές ρεύματος έχουν περιληφθεί σε εγκεκριμένες αιτήσεις που αφορούν πετρέλαιο θέρμανσης ή Φυσικού Αερίου καθώς και όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης με όλες τις πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι άγαμοι είναι δικαιούχοι εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τα ίδια όρια ισχύουν και για μονογονεϊκές οικογένειες. Όσον αφορά στο κριτήρια περιουσίας οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ΕΝΦΙΑ έως 200.000 ευρώ και οι έγγαμοι ή μονογονείς έως 300.000 ευρώ.
Για την υποβολή της αίτησης ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κωδικούς Taxisnet για να εισέλθουν στην εφαρμογή MyΘέρμανση και στη συνέχεια να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα πρώτα 9 ψηφία του αριθμού παροχής ρεύματος της πρώτης κατοικίας τους, τα τετραγωνικά όπως αναγράφονται στον λογαριασμό και το ΑΦΜ του εκμισθωτή ή εκείνου που τους έχεις παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο στην περίπτωση που οι ένοικοι του ακινήτου δεν είναι οι ιδιοκτήτες.
Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσουν το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, το σταθερό τηλέφωνο της κατοικίας καθώς και το κινητό τους τηλέφωνο. Αφού τα κάνουν όλα αυτά πατώντας το κουμπί «υποβολή αίτησης» θα τους γνωστοποιηθεί αμέσως αν είναι δικαιούχοι ή όχι. Μάλιστα στην περίπτωση που προκύψει να μην είναι δικαιούχοι θα τους αναγραφεί και ο λόγος της απόρριψης που συνήθως είναι το εισοδηματικό κριτήριο, αν πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή αν έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από τα όρια που ορίζει ο νόμος.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.