Φόβους στους επενδυτές προκάλεσαν τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Apple, με την εταιρεία να χάνει έδαφος στην Κίνα, μια αγορά που αποφέρει περίπου το 20% των πωλήσεών της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα από την Κίνα έκαναν βουτιά 13% το περασμένο τρίμηνο, στα 20,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την εορταστική περίοδο του 2018. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα φτάσουν στα 23,5 δισ. ευρώ.

Η πτώση στην κινεζική αγορά ήταν αρκετά τρομακτική ώστε να επισκιάσει τα κατά τα άλλα ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία περιελάμβαναν την πρώτη συνολική αύξηση των πωλήσεων της Apple μέσα σε ένα χρόνο – ενισχύθηκαν κατά 2,1%, στα 119,6 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1%, στα 118 δισ. δολάρια.

Microsoft: Οι επενδυτές βλέπουν να ξεπερνά την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου

Ωστόσο, τα προβλήματα στην Κίνα συσσωρεύονται εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε αυστηρότερες απαγορεύσεις στη χρήση ξένης τεχνολογίας στους χώρους εργασίας. Η κινεζική αντίπαλος Huawei κυκλοφόρησε ένα νέο smartphone που διαφημίζεται ως τοπική εναλλακτική λύση για το iPhone. Και η Apple άρχισε να προσφέρει σπάνιες εκπτώσεις στα πιο πρόσφατα μοντέλα της.

Οι πωλήσεις iPad και τεχνολογίας wearables συσκευών ήταν ιδιαίτερα αδύναμες επίσης. Η μετοχή της υποχωρεί 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τι ισχύει με τις πωλήσεις

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πτώση, αλλά γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι η πιο ανταγωνιστική αγορά στον κόσμο», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Luca Maestri σε συνέντευξή του στην Emily Chang του Bloomberg Television.

Ο Maestri προειδοποίησε επίσης ότι η αύξηση των πωλήσεων της Apple μπορεί να μην έχει διάρκεια. Το τρέχον τρίμηνο θα έχει μια δύσκολη σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν η ανερχόμενη ζήτηση για το iPhone πρόσθεσε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις, είπε. Εκείνη την εποχή, η Apple ανέκαμπτε από τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τα lockdown λόγω Covid στην Κίνα και οι καταναλωτές ζητούσαν διακαώς iPhone.

«Όταν αφαιρέσουμε αυτόν τον αντίκτυπο από τα περυσινά έσοδα, αναμένουμε ότι τόσο τα συνολικά έσοδα της εταιρείας μας για το πρώτο τρίμηνο όσο και τα έσοδα από το iPhone θα είναι παρόμοια με τα περυσινά», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 1% την περίοδο αυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία