Αθόρυβα φαίνεται πως αναπτύσσει η Apple τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιώντας μια σειρά εξαγορών, προσλήψεων προσωπικού και αναβαθμίσεων υλικού που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν την τεχνητή νοημοσύνη στην επόμενη γενιά iPhone.

Βιομηχανικά δεδομένα και ακαδημαϊκά έγγραφα, καθώς και πληροφορίες που διαρρέουν με το… σταγονόμετρο από πηγές της αγοράς δείχνουν ότι η καλιφορνέζικη εταιρεία έχει εστιάσει την προσοχή της να βρει τρόπους να λύσει τις τεχνικές δυσκολίες από τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης στα κινητά.

Τεχνολογία: 40 χρόνια από την επανάσταση του Apple Macintosh

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που όλοι προσπαθούν να «διαβάσουν» τις κινήσεις της Apple. Η εταιρεία συνηθίζει να είναι μυστικοπαθής σχετικά με τα σχέδια της, κάτι που εφαρμόζει και στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη και όταν οι αντίπαλοι της Big Tech, όπως η Microsoft, η Google και η Amazon, διατυμπάνιζαν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνολογία αιχμής. Οι κινήσεις της ωστόσο αποκαλύπτουν πως η εταιρεία εργάζεται πάνω στα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – την τεχνολογία που τροφοδοτεί προϊόντα γεννητικής AI, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook εξάλλου ήταν εκείνος που είχε σπεύσει το περασμένο καλοκαίρι να ενημερώσει στους αναλυτές ότι «έχει κάνει έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών AI» ώστε να επενδύσει και να καινοτομήσει «με υπευθυνότητα» όσον αφορά τη νέα τεχνολογία.

Οι εξαγορές

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κατασκευάστρια των iPhone ήταν πιο ενεργή από τις αντίπαλες εταιρείες Big Tech στην αγορά νεοφυών επιχειρήσεων AI, αποκτώντας 21 από τις αρχές του 2017, όπως δείχνει έρευνα της PitchBook. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις εξαγορές ήταν εκείνη στις αρχές του 2023 της νεοφυούς επιχείρησης WaveOne με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία προσφέρει συμπίεση βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη.

«Η εταιρεία προετοιμάζεται και για άλλες σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές», δήλωσε στους Financial Times ο Daniel Ives της Wedbush Securities. «Υπάρχει ένας αγώνας εξοπλισμών AI σε εξέλιξη, και η Apple δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη».

Θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σχεδόν οι μισές από τις θέσεις εργασίας AI της Apple περιλαμβάνουν πλέον τον όρο «Deep Learning», ο οποίος σχετίζεται με τους αλγορίθμους που τροφοδοτούν τη γεννητική AI – μοντέλα που μπορούν να παράγουν κείμενο, ήχο και κώδικα που μοιάζει με τον άνθρωπο σε δευτερόλεπτα. Η εταιρεία προσέλαβε το 2018 το κορυφαίο στέλεχος AI της Google, τον John Giannandrea.

Στόχος και πρόκληση, μαζί

Ο στόχος της Apple φαίνεται να είναι η λειτουργία της GenAI μέσω κινητών συσκευών, η οποία θα επιτρέπει στα AI chatbots και τις εφαρμογές, να λειτουργούν στο ίδιο το υλικό και το λογισμικό του τηλεφώνου αντί να τροφοδοτούνται από υπηρεσίες cloud σε κέντρα δεδομένων.

Αυτή η τεχνολογική πρόκληση απαιτεί μειώσεις στο μέγεθος των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν την ΤΝ, καθώς και επεξεργαστές υψηλότερης απόδοσης.

Άλλοι κατασκευαστές συσκευών έχουν κινηθεί ταχύτερα από την Apple, καθώς τόσο η Samsung όσο και η Google κυκλοφόρησαν νέες συσκευές που ισχυρίζονται ότι θα εκτελούν παραγωγικές λειτουργίες AI μέσω του τηλεφώνου.

Το Worldwide Developers Conference της Apple, που συνήθως πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο, αναμένεται φέτος με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται ως η εκδήλωση όπου η εταιρεία θα αποκαλύψει το τελευταίο λειτουργικό της σύστημα, το iOS 18. Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν ότι το λογισμικό για κινητά θα είναι προσανατολισμένο προς την ενεργοποίηση της δημιουργικής AI και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη φωνητική βοηθό της Siri που θα τροφοδοτείται από ένα LLM.

«Μοιάζει να έχει την τάση να μένει πιο πίσω από τον ανταγωνισμό και να περιμένει μέχρι να υπάρξει μια συμβολή της τεχνολογίας την οποία θα ‘πάρει’ και θα την ανεσωματώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δικά της προϊόντα», επισήμανε στους Financial Times ο Igor Jablokov, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου AI Pryon και ιδρυτής της Yap, μιας εταιρείας αναγνώρισης φωνής που εξαγοράστηκε από την Amazon το 2011 για να τροφοδοτήσει τα προϊόντα Alexa και Echo.

Τα τσιπ

Η Apple έχει επίσης παρουσιάσει νέα τσιπ, τα οποία έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την εκτέλεση της GenAI. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο επεξεργαστής M3 Max για το MacBook, που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο, «ξεκλειδώνει ροές εργασίας που προηγουμένως δεν ήταν δυνατές σε φορητό υπολογιστή», όπως για παράδειγμα οι προγραμματιστές AI που εργάζονται με δισεκατομμύρια παραμέτρους δεδομένων.

Το τσιπ S9 για τις νέες εκδόσεις του Apple Watch, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, επιτρέπει στη Siri να έχει πρόσβαση και να καταγράφει δεδομένα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Και το τσιπ A17 Pro στο iPhone 15, που ανακοινώθηκε επίσης την ίδια στιγμή, διαθέτει μια νευρωνική μηχανή που σύμφωνα με την εταιρεία είναι δύο φορές πιο γρήγορη από τις προηγούμενες γενιές.

«Όσον αφορά τα τσιπ στις συσκευές τους, σίγουρα προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την τεχνητή νοημοσύνη από άποψη σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής», διευκρίνισε και ο Dylan Patel, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ημιαγωγών SemiAnalysis.

Η μηχανική μάθηση

Οι ερευνητές της Apple δημοσίευσαν ένα έγγραφο τον Δεκέμβριο, στο οποίο ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην εκτέλεση των LLMs στη συσκευή, χρησιμοποιώντας μνήμη Flash, πράγμα που σημαίνει ότι τα ερωτήματα μπορούν να επεξεργαστούν ταχύτερα, ακόμη και εκτός σύνδεσης.

Τον Οκτώβριο, κυκλοφόρησε ένα LLM ανοικτού κώδικα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia. Το «Ferret» όπως ονομάζεται, περιορίζεται επί του παρόντος σε ερευνητικούς σκοπούς και λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια, λέγοντας στον χρήστη τι βλέπει, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων αντικειμένων μέσα στην εικόνα.

«Ένα από τα προβλήματα ενός LLM είναι ότι ο μόνος τρόπος για να βιώσουμε τον κόσμο, είναι μέσω κειμένου», δήλωσε η Amanda Stent, διευθύντρια του Davis Institute for AI στο Colby College. «Αυτό είναι που κάνει το Ferret τόσο συναρπαστικό: μπορείτε να αρχίσετε να συνδέετε κυριολεκτικά τη γλώσσα με τον πραγματικό κόσμο». Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, το κόστος της εκτέλεσης ενός και μόνο ερωτήματος αυτού του είδους θα ήταν τεράστιο, συμπλήρωσε η Stent.

Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, ως εικονικός βοηθός που μπορεί να πει στον χρήστη ποια μάρκα πουκάμισου φοράει κάποιος σε μια βιντεοκλήση και στη συνέχεια να το παραγγείλει μέσω μιας εφαρμογής.

Τι κάνει ο ανταγωνισμός

Η Microsoft ξεπέρασε πρόσφατα την Apple ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, με τους επενδυτές να είναι ενθουσιασμένοι από τις κινήσεις του ομίλου λογισμικού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Bank of America αναβάθμισαν την περασμένη εβδομάδα την αξιολόγησή τους για τη μετοχή της Apple. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις προσδοκίες ότι ο κύκλος αναβάθμισης των iPhone θα ενισχυθεί από τη ζήτηση για νέα χαρακτηριστικά γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης που θα εμφανιστούν φέτος και το 2025.

Η Laura Martin, ανώτερη αναλύτρια της επενδυτικής τράπεζας Needham, τόνισε στους Financial Times ότι η στρατηγική AI της εταιρείας θα είναι «προς όφελος του οικοσυστήματος της Apple και για την προστασία της εγκατεστημένης βάσης της».

Γιανα καταλήξει: «Η Apple δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτό που θέλουν να κάνουν η Google και η Amazon, δηλαδή να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων που δημιουργούν εφαρμογές πάνω σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου