Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είναι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ένας από τους νεότερους σε αυτήν τη θέση, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μετά την παραίτηση της Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, της πρώτης γυναίκας επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρα.

Παρόλο που είναι συνήθεις οι βραχύβιες θητείες σε αυτήν τη θέση στην Τουρκία, αυτή η αλλαγή σκυτάλης είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, για τον λόγο ότι δεν καθοδηγείται από την προτίμηση του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Τόσο η JPMorgan όσο και η Morgan Stanley σχολίασαν ότι –αν μη τι άλλο- ο Φατίχ Καραχάν είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικός από την προκάτοχό του.

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Οι αγορές

«Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές ηγεσίας προκαλούν δυσφορία στους επενδυτές, βλέπουμε τον νέο κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ως [πρόσωπο] θετικό για τον αποπληθωρισμό» και τη λίρα, έγραψε ο αναλυτής της JPMorgan Fatih Akcelik σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αναμένουμε υψηλά ποσοστά [επιτοκίων] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαζί με αυστηρότερα μακροπροληπτικά μέτρα».

Ο Καραχάν ήταν υπέρμαχος μιας πιο αυστηρής νομισματικής στάσης από τότε που εντάχθηκε στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αλλαγές διοικητών το 2019 και το 2021, αυτό δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής ή μια πολιτική προτίμηση για χαμηλότερα επιτόκια», έγραψε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Hande Kucuk, σε μια αναφορά του, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από την τουρκική κεντρική τράπεζα να συνεχίσει με ένα συμβατικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα δίνει προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό».

Ενδεικτική είναι, ακόμη, η δημόσια δήλωση υποστήριξης στην οποία προέβη ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην τραπεζίτης της Wall Street που τυγχάνει της εκτίμησης των επενδυτών, σύμφωνα με την οποία ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα έχει την υποστήριξή του.

Επίσης, πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα, ανέφερε στο Bloomberg ότι θεωρείται βέβαιο πως υπό τη νέα ηγεσία δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στα επιτόκια πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Καραχάν πρόκειται να κάνει την πρώτη του προγραμματισμένη δημόσια εμφάνιση στις 8 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όπου θα παρουσιάσει την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό και τις  νέες προβλέψεις σε συνέντευξη Τύπου.

«Αναμένουμε από τον Καραχάν εκδώσει μια ισχυρή δήλωση για την υποστήριξη αυστηρών νομισματικών πολιτικών και να συνεργαστεί στενά με τον Σιμσέκ», δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του Eurasia Group Emre Peker.

Μαθήτευσε δίπλα στους «καλύτερους»

Ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics Selva Bahar Baziki εκτιμά ότι: «Δεν αναμένουμε σημαντική ανατροπή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα μετά την αλλαγή διοίκησης – στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πλέον πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. Αναμένουμε επίσης από την τράπεζα να συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική υπό το Καραχάν μέσω εναλλακτικών εργαλείων και τραπεζικών ρυθμίσεων, καθώς και βημάτων ρευστότητας που στοχεύουν στην εξάντληση της υπερπροσφοράς λίρας στην αγορά».

Επίσης, στο πλαίσιο της θητείας του στην Amazon ως ανώτερου οικονομολόγου, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την «εργασία, την αποδοτικότητα των αποθεμάτων και πολλά άλλα», σύμφωνα με τον προσωπικό του ιστότοπο. Η βιογραφία του στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης το 2012, μεταφέροντας αργότερα ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής και επικεφαλής ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων μέχρι το 2022.

Ο Καραχάν είναι κάτοχος προπτυχιακού διπλώματος από το διάσημο Πανεπιστήμιο Bogazici της Τουρκίας στα μαθηματικά και στη βιομηχανική μηχανική και έχει διδάξει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Είναι επίσης ανιψιός του απερχόμενου Τούρκου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Μουράτ Μερκάν.

Λέγεται, ακόμη, πως όνομα του Καραχάν είχε αναφερθεί για τη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, με υπουργό τον Σιμσέκ, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή