Πριν σχεδόν τρεις μήνες μια σημαντική κυβερνοεπίθεση κατέστρεψε τα διαδικτυακά συστήματα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, και μέχρι σήμερα η διαδικασία ψηφιακής κράτησής παραμένει εκτός χρήσης.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να αναζητήσουν στον βασικό κατάλογο περισσότερων από 36 εκατομμυρίων αρχείων με σπάνια βιβλία, περιοδικά, χάρτες και παρτιτούρες. Αλλά για να τα δανειστούν πρέπει να επιστρέψουν στο αρχαϊκό σύστημα των αυτοσχέδιων χάρτινων καρτών.

Βρετανική Βιβλιοθήκη : Ακριβός λογαριασμός μετα απο επίθεση χάκερς

Η κατάσταση ανησύχησε τον Ρόλι Κίτινγκ ο οποίος στην 11χρονη καριέρα ως διευθύνων σύμβουλος έχει θέση σαν προτεραιότητα να μετατρέψει τη Βρετανική Βιβλιοθήκη από μια πηγή βασισμένη σε έντυπα και επικεντρωμένη στην ακαδημαϊκή μελέτη σε μια υπηρεσία αιχμής για ψηφιακή έρευνα.

Η κυβερνοεπίθεση επέφερε τεράστιο πλήγμα σε αυτές τις προσπάθειες, καθιστώντας τις περισσότερες από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης απρόσιτες. Η συμμορία πίσω από την επιδρομή, μια ομάδα που ονομάζεται Rhysida που επικεντρώνεται σε εππιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές, υπέκλεψε δεδομένα εργαζομένων και χρηστών και δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες κλεμμένα αρχεία στο διαδίκτυο. Το προσωπικό εμποδίστηκε προσωρινά να έχει πρόσβαση στα email, ενώ εκατοντάδες ερευνητές, συγγραφείς και φοιτητές δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εδώ και μισό αιώνα

Ο Κίτινγκ, πρώην ανώτερο στέλεχος του BBC, εξήγησε στους  Financial Times πώς το βρετανικό ίδρυμα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην 50χρονη ιστορία του, αν και παραδέχεται ότι είναι σε κάποιο βαθμό αναστατωμένος και οργισμένος.

Ο διευθύνων σύμβουλος ξύπνησε με την είδηση της επίθεσης από ένα μήνυμα από τον επικεφαλής της πληροφορικής το πρωί του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά μετά από αυτό το μήνυμα, ο Κίτινγκ προήδρευε μιας έκτακτης συνάντησης με τα στελέχη της βιβλιοθήκης και την ομάδα ασφαλείας, στο κινητό του τηλέφωνο. Ανέφερε ότι ήταν μια κατάσταση που είχαν  σκεφτεί, και για την οποία είχαν κάνει πρόβες.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις ήταν να μην πληρωθεί η απαίτηση λύτρων των 600.000 λιρών. «Είναι απλώς βασική πρακτική να μην πληρώνεις χρήματα σε εγκληματίες εκβιαστές», είπε ο Κίτινγκ στους FT.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αναμένεται τώρα να δαπανήσει έως και 10 φορές το ποσό των λύτρων για την ανοικοδόμηση των περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών της —με την επανεγκατάσταση εφαρμογών και την αποκατάσταση αντιγράφων ασφαλείας, για παράδειγμα— με εκτιμώμενο κόστος £6-7 εκατομμύρια, αν και ο Κίτινγκ αμφισβητεί ότι το ποσό θα είναι τόσο μεγάλο. Η διαδικασία θα καταναλώσει ένα σημαντικό ποσοστό των £16,4 εκατ. σε αδιάθετα αποθεματικά.

Η βιβλιοθήκη αποκατέστησε την πρόσβαση στα περισσότερα από τα φυσικά βιβλία, αρχεία, χάρτες και χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο υπόγειο της τοποθεσίας της στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου. Η διαθεσιμότητα ορισμένου αρχειακού και χειρογράφου υλικού εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα

«Το ευρύτερο πρόγραμμα [μιας] πλήρους τεχνικής ανοικοδόμησης και αποκατάστασης από την επίθεση θα πάρει χρόνο», λέει ο Κίτινγκ.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος παραμένει αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι μέρος του κόστους ανάκτησης θα ενσωματωθεί σε εργασίες που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί μέσω του ευρύτερου προγράμματος ψηφιοποίησης, το οποίο θα αναβαθμίσει βασικά συστήματα και πλατφόρμες.

Ήδη από όταν ανέλαβε ο Κίτινγκ, περισσότερα από 11,3 εκατομμύρια από τα 170 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής της βιβλιοθήκης έχουν αρχειοθετηθεί online και σκοπεύει να αρχειοθετήσει κάθε στοιχείο.

Αυτό βοήθησε το ίδρυμα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες παγκοσμίως, όπως περικοπές κρατικής χρηματοδότησης και μείωση της χρήσης, καθώς και την αυξανόμενη απειλή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Εκατοντάδες βιβλιοθήκες έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία.

Όμως, η ουρά των καθημερινών αναγνωστών που συνωστίζονταν στην είσοδο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης πριν από την επίθεση είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που είχε προκαλέσει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πλήθος παραμένει καθώς οι επισκέπτες δεν πτοούνται από τα τρέχοντα υλικοτεχνικά προβλήματα και το γεγονός ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη ήταν επίσημα τόπος εγκλήματος.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη απέκτησε το καθεστώς της ως εθνικής βιβλιοθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου με μια πράξη του κοινοβουλίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Λαμβάνει τη χρηματοδότησή της από την κεντρική κυβέρνηση και όχι από τις τοπικές οικονομικές αρχές, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε περικοπές χρηματοδότησης από τις τοπικές βιβλιοθήκες, αν και δεν είναι απρόσβλητη.

Κόμβος επιχιερηματικής υποστήριξης

Πριν την επίθεση, μια άλλη εστίασή του Κίτινγκ ήταν η οικοδόμηση ενός κόμβου υποστήριξης για επιχειρηματίες.

Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην «συνοικία της γνώσης» του Λονδίνου, μαζί με ινστιτούτα βιοϊατρικής έρευνας και τα κεντρικά γραφεία της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, στεγάζει το Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ, ένα κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα πανεθνικό δίκτυο 22 «επιχειρήσεων και κέντρων IP» που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης εκκίνησης για να βοηθήσουν νεοφυίς επιχειρήσεις. Οι πόροι παρείχαν υποστήριξη σε 18.175 νεοφυείς επιχειρήσεις στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων και στον οικονομικό σχεδιασμό. Ο Κίτινγκ λέει ότι τέτοιες συνεργασίες κάνουν τη βασική λειτουργία πιο ανθεκτική στους όποιους κραδασμούς.

Η διάδοση της ψηφιοποιημένης συλλογής σε ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών βιβλιοθηκών της Σκωτίας και της Ουαλίας και των πανεπιστημίων, κατέστησε επίσης πιο δύσκολο για τους χάκερ να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, λέει. Ο Κίτινγκ πιστώνει τον επαγγελματισμό των ομάδων του στο Λονδίνο και το Γιορκσάιρ, όπου φυλάσσεται περίπου το 70% της συλλογής της βιβλιοθήκης.

Η μεγαλύτερη εμβέλεια που παρέχεται από την ψηφιοποίηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη εμπορικών προτάσεων για το ίδρυμα, προσθέτει.

Οι πιο πρόσφατοι λογαριασμοί δείχνουν ότι το 11% των εσόδων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης το 2022-23 προήλθε από εμπορικές δραστηριότητες και το 9% από δωρητές. Ο Κίτινγκ έχει δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την επέκταση των πρωτοβουλιών επιχειρηματικής υποστήριξης, εξασφαλίζοντας υποστήριξη από τις Barclays, Santander και JPMorganChase και το Υπουργείο Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά τα πρόσφατα γεγονότα, ο διευθύνων σύμβουλος παραμένει αισιόδοξος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση