Πριν σχεδόν τρεις μήνες μια σημαντική κυβερνοεπίθεση κατέστρεψε τα διαδικτυακά συστήματα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, και μέχρι σήμερα η διαδικασία ψηφιακής κράτησής παραμένει εκτός χρήσης.
Από την περασμένη εβδομάδα, οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να αναζητήσουν στον βασικό κατάλογο περισσότερων από 36 εκατομμυρίων αρχείων με σπάνια βιβλία, περιοδικά, χάρτες και παρτιτούρες. Αλλά για να τα δανειστούν πρέπει να επιστρέψουν στο αρχαϊκό σύστημα των αυτοσχέδιων χάρτινων καρτών.
Βρετανική Βιβλιοθήκη : Ακριβός λογαριασμός μετα απο επίθεση χάκερς
Η κατάσταση ανησύχησε τον Ρόλι Κίτινγκ ο οποίος στην 11χρονη καριέρα ως διευθύνων σύμβουλος έχει θέση σαν προτεραιότητα να μετατρέψει τη Βρετανική Βιβλιοθήκη από μια πηγή βασισμένη σε έντυπα και επικεντρωμένη στην ακαδημαϊκή μελέτη σε μια υπηρεσία αιχμής για ψηφιακή έρευνα.
Η κυβερνοεπίθεση επέφερε τεράστιο πλήγμα σε αυτές τις προσπάθειες, καθιστώντας τις περισσότερες από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης απρόσιτες. Η συμμορία πίσω από την επιδρομή, μια ομάδα που ονομάζεται Rhysida που επικεντρώνεται σε εππιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές, υπέκλεψε δεδομένα εργαζομένων και χρηστών και δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες κλεμμένα αρχεία στο διαδίκτυο. Το προσωπικό εμποδίστηκε προσωρινά να έχει πρόσβαση στα email, ενώ εκατοντάδες ερευνητές, συγγραφείς και φοιτητές δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εδώ και μισό αιώνα
Ο Κίτινγκ, πρώην ανώτερο στέλεχος του BBC, εξήγησε στους Financial Times πώς το βρετανικό ίδρυμα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην 50χρονη ιστορία του, αν και παραδέχεται ότι είναι σε κάποιο βαθμό αναστατωμένος και οργισμένος.
Ο διευθύνων σύμβουλος ξύπνησε με την είδηση της επίθεσης από ένα μήνυμα από τον επικεφαλής της πληροφορικής το πρωί του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου.
Λίγα λεπτά μετά από αυτό το μήνυμα, ο Κίτινγκ προήδρευε μιας έκτακτης συνάντησης με τα στελέχη της βιβλιοθήκης και την ομάδα ασφαλείας, στο κινητό του τηλέφωνο. Ανέφερε ότι ήταν μια κατάσταση που είχαν σκεφτεί, και για την οποία είχαν κάνει πρόβες.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις ήταν να μην πληρωθεί η απαίτηση λύτρων των 600.000 λιρών. «Είναι απλώς βασική πρακτική να μην πληρώνεις χρήματα σε εγκληματίες εκβιαστές», είπε ο Κίτινγκ στους FT.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αναμένεται τώρα να δαπανήσει έως και 10 φορές το ποσό των λύτρων για την ανοικοδόμηση των περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών της —με την επανεγκατάσταση εφαρμογών και την αποκατάσταση αντιγράφων ασφαλείας, για παράδειγμα— με εκτιμώμενο κόστος £6-7 εκατομμύρια, αν και ο Κίτινγκ αμφισβητεί ότι το ποσό θα είναι τόσο μεγάλο. Η διαδικασία θα καταναλώσει ένα σημαντικό ποσοστό των £16,4 εκατ. σε αδιάθετα αποθεματικά.
Η βιβλιοθήκη αποκατέστησε την πρόσβαση στα περισσότερα από τα φυσικά βιβλία, αρχεία, χάρτες και χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο υπόγειο της τοποθεσίας της στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου. Η διαθεσιμότητα ορισμένου αρχειακού και χειρογράφου υλικού εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.
Η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα
«Το ευρύτερο πρόγραμμα [μιας] πλήρους τεχνικής ανοικοδόμησης και αποκατάστασης από την επίθεση θα πάρει χρόνο», λέει ο Κίτινγκ.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος παραμένει αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι μέρος του κόστους ανάκτησης θα ενσωματωθεί σε εργασίες που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί μέσω του ευρύτερου προγράμματος ψηφιοποίησης, το οποίο θα αναβαθμίσει βασικά συστήματα και πλατφόρμες.
Ήδη από όταν ανέλαβε ο Κίτινγκ, περισσότερα από 11,3 εκατομμύρια από τα 170 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής της βιβλιοθήκης έχουν αρχειοθετηθεί online και σκοπεύει να αρχειοθετήσει κάθε στοιχείο.
Αυτό βοήθησε το ίδρυμα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες παγκοσμίως, όπως περικοπές κρατικής χρηματοδότησης και μείωση της χρήσης, καθώς και την αυξανόμενη απειλή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Εκατοντάδες βιβλιοθήκες έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία.
Όμως, η ουρά των καθημερινών αναγνωστών που συνωστίζονταν στην είσοδο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης πριν από την επίθεση είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που είχε προκαλέσει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πλήθος παραμένει καθώς οι επισκέπτες δεν πτοούνται από τα τρέχοντα υλικοτεχνικά προβλήματα και το γεγονός ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη ήταν επίσημα τόπος εγκλήματος.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη απέκτησε το καθεστώς της ως εθνικής βιβλιοθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου με μια πράξη του κοινοβουλίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Λαμβάνει τη χρηματοδότησή της από την κεντρική κυβέρνηση και όχι από τις τοπικές οικονομικές αρχές, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε περικοπές χρηματοδότησης από τις τοπικές βιβλιοθήκες, αν και δεν είναι απρόσβλητη.
Κόμβος επιχιερηματικής υποστήριξης
Πριν την επίθεση, μια άλλη εστίασή του Κίτινγκ ήταν η οικοδόμηση ενός κόμβου υποστήριξης για επιχειρηματίες.
Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην «συνοικία της γνώσης» του Λονδίνου, μαζί με ινστιτούτα βιοϊατρικής έρευνας και τα κεντρικά γραφεία της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, στεγάζει το Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ, ένα κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα πανεθνικό δίκτυο 22 «επιχειρήσεων και κέντρων IP» που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης εκκίνησης για να βοηθήσουν νεοφυίς επιχειρήσεις. Οι πόροι παρείχαν υποστήριξη σε 18.175 νεοφυείς επιχειρήσεις στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων και στον οικονομικό σχεδιασμό. Ο Κίτινγκ λέει ότι τέτοιες συνεργασίες κάνουν τη βασική λειτουργία πιο ανθεκτική στους όποιους κραδασμούς.
Η διάδοση της ψηφιοποιημένης συλλογής σε ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών βιβλιοθηκών της Σκωτίας και της Ουαλίας και των πανεπιστημίων, κατέστησε επίσης πιο δύσκολο για τους χάκερ να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, λέει. Ο Κίτινγκ πιστώνει τον επαγγελματισμό των ομάδων του στο Λονδίνο και το Γιορκσάιρ, όπου φυλάσσεται περίπου το 70% της συλλογής της βιβλιοθήκης.
Η μεγαλύτερη εμβέλεια που παρέχεται από την ψηφιοποίηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη εμπορικών προτάσεων για το ίδρυμα, προσθέτει.
Οι πιο πρόσφατοι λογαριασμοί δείχνουν ότι το 11% των εσόδων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης το 2022-23 προήλθε από εμπορικές δραστηριότητες και το 9% από δωρητές. Ο Κίτινγκ έχει δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την επέκταση των πρωτοβουλιών επιχειρηματικής υποστήριξης, εξασφαλίζοντας υποστήριξη από τις Barclays, Santander και JPMorganChase και το Υπουργείο Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρά τα πρόσφατα γεγονότα, ο διευθύνων σύμβουλος παραμένει αισιόδοξος.
Latest News
Οι αυριανές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Μαραθώνιο Αθηνών
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
Σε εκλογές βαδίζει η Γερμανία με την οικονομία σε σταυροδρόμι
Οι πρώτες προβλέψεις για την ισορροπία δυνάμεων των κομμάτων στη Γερμανία [γράφημα]
«Ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη» θα ζητήσει ο Τραμπ από τον Ζελένσκι
Από το «όραμα για νίκη», στο «όραμα για ειρήνη» στρέφονται οι ΗΠΑ του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία και τον πόλεμο που διεξάγει
Το Τείχος του Βερολίνου συνεχίζει να... πουλάει ως ανάμνηση
Ακριβώς 35 χρόνια μετά την πτώση του, το Τείχος του Βερολίνου έχει μετατραπεί σε μια ιστορία επιτυχίας και στον τομέα των εξαγωγών
Σε αδιέξοδο ο Σολτς με τις πρόωρες εκλογές να πλησιάζουν
Η αντιπαράθεση μεταξύ του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς συνεχίστηκε σήμερα
Με λιμό απειλείται η βόρεια Γάζα - Μπλόκο Ισραήλ στην επισιτιστική βοήθεια
Σχεδόν ολοκληρωτική η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα
Οι Ταλιμπάν διευκρινίζουν ότι οι γυναίκες μπορούν να... μιλάνε μεταξύ τους
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διαβεβαιώνει πάντως ότι ο ισλαμικός νόμος «εγγυάται» τα δικαιώματα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Αφγανιστάν
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Η ανατομία μιας ολικής επαναφοράς
Η απόλυτη κυριαρχία στις ΗΠΑ – Ο νέος, αβέβαιος κόσμος – Τα κρίσιμα πεδία για την Αθήνα.
Κασσελάκης: Σήμερα δημιουργείται κίνημα δημοκρατίας – Το όνομα θα το αποφασίσετε εσείς
«Το κίνημα αυτό ανήκει στους εθελοντές που δούλεψαν τόσες ώρες για να κρατήσουν τη δημοκρατία όρθια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Κασσελάκης
Μίριαμ Άντελσον, η σιωνίστρια «ευεργέτιδα» του Ντόναλντ Τραμπ
«Βασίλισσα» των καζίνο και κορυφαία δωρήτρια της εκστρατείας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερικανο-ισραηλινή δισεκατομμυριούχος αναμένεται να συνδιαμορφώσει την ατζέντα για τη Μέση Ανατολή